Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Daniela Loudová, Klatovský deník, 14. 11. 2015

Knihovna v Hejné je centrem dění

Knihovna v Hejné se po rekonstrukci v roce 2014 za­čala rozvíjet. Událo se tam ně­kolik změn a pořádá se tam mnoho akcí. Zvedl se i zájem čtenářů.

Knihovna získala nové webové stránky, které jsou pravidelně aktualizovány a má i svoji stránku na sociál­ní síti, kde se čtenáři a ná­vštěvníci mohou co nejrych­leji dostat k informacím o dě­ní v knihovně. „Největší změ­na nastala na konci roku 2014, kdy jsem společně s regio­nální metodickou Hanou Fer­dovou zažádala o dotaci v rám­ci programu VISK 3 minis­terstva kultury na nákup elek­tronického systému Clavius REKS, čili Regionálního kni­hovního systému. Na jaře le­tošního roku byla žádost schválena. Do knihovny byl tak v rámci projektu „Knihov­na jako obývák obce - ote­vření zrekonstruované knihovny v

Hejné“ pořízen nový počítač a skener čáro­vých kódů, zakoupen zmiňo­vaný systém a knihovna byla připojena na server pověřené knihovny v Horažďovicích,“ uvedla knihovnice v Hejné Hana Hrabáková.

Velký přínos

Regionální knihovní systém podle jejích slov pro připoje­nou knihovnu řeší mnohé. Od zahájení automatizovaného provozu v knihovně a podpo­ry práce knihoven v jedné spo­lečné databázi, přes vznik spo­lečné báze dokumentů, kva­litu katalogizačního zázna­mu, snížení nákladů na ad­ministraci systému, bezpečné uložení a zálohování dat až po ulehčení půjčování výměn­ných souborů, snadné prová­dění revizí knihovního fondu a dodržování knihovnických a technických standardů. Cel­ková částka automatizace se vyšplhala na 39 850 Kč, z če­hož 24 000 Kč bylo hrazeno z do­tace ministerstva kultury, zbytek z obecních financí.

Plno akcí

„Vzhledem k neustálému vy- lidňování venkova a odlivu do města, považuji za velmi dů­ležité, aby i v malých obcích fungovalo společenské pro­středí, kterého je knihovna často centrem. Díky podpoře zastupitelstva obce se mohlo pod záštitou knihovny usku­tečnit několik kulturních i vzdělávacích akcí. Při slav­nostním znovuotevření se ko­nala cestopisná přednáška Kateřiny Kolářové s názvem Keňou a Tanzanií. Dále ně­kolik úspěšných rukodělných akcí nejen pro děti s různou te­matikou. V rámci celostátní akce Noc s Andersenem jsme přespali s dětmi v knihovně a procvičili si paměť pomocí mnemotechnických pomůcek s Lenkou Šimonovou, ředi­telkou městské knihovny v Horažďovicích,“ uvedla Hra­báková. Na příští rok chystá několik zajímavých akcí, roz­šiřuje knihovní fond a nově nabízí možnost vypůjčení des­kových her.

Více čtenářů

Velmi ji těší, že se jí podařilo zvýšit zájem občanů na troj­násobek původního počtu. Právě nárůst počtu čtenářů a rozšíření knihovního fondu byly podnětem pro pořízení systému. Od příštího roku, kdy se předpokládá spuštění plně automatizovaného pro­vozu, mohou čtenáři využít vyhledávání monografií v On­line katalogu, který je zpří­stupněn na webových strán­kách knihovny. Z pohodlí do­mova si tak zarezervují da­nou publikaci nebo prodlouží výpůjčku.

 

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 8:09