Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Barbora Zoubková, Klatovský deník, 30. 3. 2016

Noc s Andersenem přožijí děti v knihovnách po celém Klatovsku

Páteční večer za­světí mnoho knihoven na Kla­tovsku akci „Noc s Anderse­nem“. Jde již o 16. ročník akce, kterou chtějí knihovny v celé republice oslovit mladé čtená­ře a ukázat jim, že čtení knih je zábava.

Klatovská knihovna se do Noci s Andersenem zapojí le­tos již popatnácté. „Letos se akce zúčastní 22 dětí a s pro­gramem nám vypomůže dra­matický kroužek učitelky Ma­rie Zwiefelhoferové, kde bude dalších 17 dětí. Zajištěn máme i zajímavý program na Hůrce. Chlapce a dívky také čekají ruční práce a různé kvízy a hry, to vše už v knihovně,“ po­psala program Marta Freiová z klatovské knihovny.

Noc s Andersenem kromě čtení knih zahrnuje spoustu aktivit a v neposlední řadě i přespání v knihovně. To, jak bude akce vypadat v Chudeni­cích, prozradila Deníku tamní knihovnice Lenka Homolko­vá. „Sejdeme se v pátek v 17 ho­din v knihovně, kde se ubytují spáči a přesuneme se do „tvořilky“. Tam je dvouhodinové tvoření,“ řekla Homolková. Letošní téma bude Malá moř­ská víla a celý večer se prý v Chudenicích ponese v „moř­ském duchu“.

„Tvoření bude mít dvě čás­ti. V první si chlapci a dívky vyrobí vlastní výrobek, který si odnesou na památku, a v druhé části společně vytvoří­me na chodbě před knihovnou mořský svět, který tam zůsta­ne do dalšího roku. Po malé ve­čeři se přesuneme ven, kde se děti vydají ve skupinkách mořskou stezkou. Tou je bu­dou provázet mořské víly, kte­ré jim pomohou s hledáním in­dicií, které budou děti potře­bovat při shledání s Poseido­nem, který na ně bude čekat na konci stezky,“ popsala Ho­molková. Poté se všichni vy­dají společně zpět do knihov­ny, kde se rozloučí s menšími dětmi, které si vyzvednou ro­diče. Všechny děti si odnesou kromě svých výrobků i malé dárky.

Čtení z knihy

„Po 21. hodině budeme pokra­čovat v programu s knihou Vratislava Maňáka Expedice z pohlednice. Autor si pro nás připravil nejen vlastní na­hrávku s ukázkou četby, ale i několik soutěží, které se k této knize vztahují,“ dodala kni­hovnice. Před spaním se děti začtou do vlastních knih a po­té půjdou spát. „Tuto akci jsme mohli uspořádat také díky or­ganizaci SKIP (Svaz knihov­níků a informačních pracov­níků - pozn. aut.),“ doplnila Homolková. Ráno bude na děti čekat snídaně a pak se všichni vydají plni zážitků za rodiči domů. „Dětí už se přihlásilo ví­ce, než byl původní limit, kte­rý byl maximálně 20. Z toho mělo přespat 10 dětí. Teď je jich na noc přihlášeno 12 a 14 na do­provodný program, takže cel­kem přijde 26 čtenářů,“ řekla na závěr Homolková.

Podobný program budou mít chlapci a dívky z Velkého Boru. I tam je čeká Noc s An­dersenem. „Připravené máme míčové hry, dílničku, kde si děti vyrobí různé jarní deko­race, a nemůže chybět ani opé­kání vuřtů,“ uvedla knihov­nice z Velkého Boru Radka Ko­čí s tím, že po opékání přijde do knihovny bývalá ředitelka mateřské školy v Horažďovi­cích Marie Sládková, která bu­de chlapcům a dívkám předčí­tat. „Přihlásilo se patnáct dětí, stejně jako loni, a všechny bu­dou v knihovně spát. Aby se jim dobře usínalo, pustíme si i nějaké hezké písničky,“ doda­la Kočí. Pokud by se ještě ně­jaké děti z Velkého Boru a oko­lí chtěly přihlásit, mohou tak učinit v úterý 29. března v tam­ní knihovně.

Tuto akci si ale užijí i dívky a chlapci v dalších městech a obcích na Klatovsku. Napří­klad v Dolanech, Železné Rudě, Nýrsku, Sušici nebo i v Budě- ticích, Měčíně a spoustě dal­ších.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 8:09