400 g hladké mouky žitné
160 g medu + 100 g cukru moučka
150 g másla či tuku na pečení
1 čajová lžička jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
kdo chce mít tmavší těsto, přidá trochu kakaa
50 ml mléka
2 vajíčka
Med, cukr, máslo a žloutky promícháme, přidáme mléko, veškeré koření, sodu, zamícháme a přidáme prosátou mouku a ušlehaný sníh z bílků. Zapracujeme a uděláme bochník těsta, který dáme do moukou vysypané mísy, přikryjeme a necháme uležet v lednici do druhého dne.
Poté těsto vyválíme na tloušťku cca 4 mm a vykrajujeme různé tvary. Tvary pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, nebo jen na řádně vymazaný plech. Pečeme cca 10 minut při 180°C. Po upečení ještě horké perníčky potíráme rozkvedlaným vejcem. Vychladlé zdobíme polevou z moučkového cukru a bílků.