Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Lenka Šmonová, Horažďovický obzor, 2. 11. 2007

Týden knihoven aneb Knihovnická bašta

Na téma "knihovnické bašty" jsme položili našim hostům otázku:

"Mottem letošního Týdne knihoven byla Knihovnická bašta. Co si pod tímto pojmem vybavíte a co byste od takové bašty očekával/a?"

Petra Braunová - spisovatelka

"Bašta? Tak to je pro mě nějaká dobrota. A knihovnická bašta ... hmmm ... tak to je pro mě nějaká dobrá knížka, čtu si ji, ležím v posteli zachumlaná v peřině, upíjím čaj s medem a v rohu plápolá oheň z krbu ... :-))) Pokud se moje představa neslučuje se skutečností, tak bych alespoň očekávala, že se v knihovně bude podávat káva nebo kakao ..."

Milan Kilián - šéfredaktor Klatovského deníku

"Výraz knihovnická bašta ve mně vyvolává dvě asociace, a to pochutnání si na výborném jídle v prostorách knihovny, nebo "zažrání se" do vynikající knihy. Obě činnosti, dobré jídlo a četbu, totiž zbožňuji. A musím přiznat, bt je to neřestné, že alespoň doma oboje velmi rád spojuji. Vždyť co může být lepšího, než si vychutnávat pečenou kachnu s knedlíkem a zelím a k tomu si číst něco zajímavého? Ovšem pozor na tři věci. Ať neumastíte knihu, nezaskočí vám kost a ať vás nikdo nepřistihne, protože číst při jídle se zkrátka nemá!"

Ivona Březinová - spisovatelka

"Když slyším Knihovnická bašta, mám představu mohutné strážní věže v opevnění, které má zabezpečit knihy před vpádem negramotných nepřátel.

Hlídka na baště bedlivě sleduje každého odpůrce literatury, aby nepronikl dovnitř a nepáchal škodu. Věrné čtenáře naopak vlídně vítá a nabízí jim duchovní dobrůtky všeho druhu. Prostě literární mňamku. Nebo baštu?

Kdyby mě někdo pozval na akci s názvem Knihovnická bašta, potěšilo by mě, kdyby mě pohostil jídem připraveným podle receptu otištěného v nějakém zajímavém románu. Seděla bych u stolu, jedla, pila a přitom poslouchala, jak mi někdo z té knihy předčítá."

Jindřiška Jůdová - starostka města

"Pod slovem bašta se mi vybaví dva významy. Tím prvním je "bašta" jako pochoutka, lahůdka, něco opravdu výjimečného. Ve spojení s knihovnou bych tedy očekávala "menu" plné pro veřejnost zajímavých a lákavých akcí - což program Týdne knihoven jistě splnil.

Z hlediska již zmíněného druhého významu si baštu představuji jako "místo s výsadním postavením", kterým každá dobrá knihovna bezpochyby je - tedy baštou vědění, moudrosti, poznávání a vzdělávání.

Jsem velmi ráda, že horažďovická knihovna nenabízí svým čtenářům "pouze" svůj kvalitní knižní fond, ale velice oceňuji snahu jejích zaměstnanců přivést k fantastickému světu literatury a poznání stále nové a nové (zejména dětské) čtenáře, ať už je to prostřednictvím projektu Děti a čtení nebo díky četným besedám se zajímavými lidmi ajiným akcím. I v dnešním světě počítačů, internetu a televize je totiž kniha stále tou nejdobrodružnější a nejhodnotnější cestou poznání."

V týdnu knihoven přišlo takzvanou "Knihovnickou baštu" ochutnat celkem 1079 labužníků. 438 si jich pochutnalo na besedách, 85 při zjišťování o čm ta knihovna vůbec je, 157 při hledání pokladů při Bazaru knih a dalších 399 čtenářů si odneslo k ochutnávce 1107 knih ( v průměru jsou to 3 knihy na čtenáře).

Co nás nejvíce potěšilo?24 nových čtenářů, kterým jsme nabídli ruku, která jim pomůže při cestě v labyrintu literaturya aktivita dětí při besedách (jejich otázky byly všetečné, ale vždy k danému tématu - byly v obraze a věděla, na co se zeptat).

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09