Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Radmila Nagovská, Klatovský deník, 30. 5. 2008

Z prvňáčků se stali malí rytíři - čtenáři

Na rytíře Řádu čtenářského pasovali včera v horažďovické knihovně prvňáčky z obou tamních základních škol.

"Je to tradice, kterou zde vždy v závěru školního roku pořádáme už třetím rokem, a to v rámci projektu Děti a čtení. Záštitu nad akcí převzalo ministerstvo kultury a město Horažďovice," uvedla vedoucí knihovny v Horažďovicích Lenka Šimonová.

Prvňáčci mají téměř za sebou první školní rok a i když jak jdou po sobě písmenka v abecedě ještě přesně nevědí, číst, alespoň pomalu, umí. I proto je před samotným pasováním čekalo splnění drobného úkolu, který si na napsaném papírku s magnetem nejprve 'chytli na udičku' a poté pod vedením knihovnic zodpověděli.

"Čtení je to nejdůležitější, co musíte umět. Jedině tak se dozvíte spoustu zajímavých věcí," připomněla prvňáčkům starostka Horažďovic Jindřiška Jůdová, která se pasování rovněž zúčastnila. Meče do ruky a vlastního pasování se ujal vedoucí odboru kultury Krajského úřadu v Plzni Vladimír Líbal, který školákům a budoucím rytířům Řádu čtenářského popřál, aby četba patřila k jejich oblíbeným činnostem.

Školáků bylo v knihovně moc, a tak se rozdělili na dvě třídy. A zatímco jedna plnila úkoly a absolvovala pasování, druhá si vyzkoušela upéct dort, stejně jako je to v pohádce Jak pejsek a kočička pekli dort. "Moc se mi to líbilo," prohlásil trochu nesměle Martin Lacko z 1. A Základní školy v Blatenské ulici v Horažďovicích.

Titul rytíř Řádu čtenářského opravňuje všechny jeho držitele k tomu, aby se v průběhu následujícího roku zdarma zaregistrovali do horažďovické knihovny. Organizátoři akce věří, že této nabídky využije většina nejmenších čtenářů.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09