Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Andrea Králová, Horažďovický obzor, 19. 12. 2008

Den pro dětskou knihu aneb Vánoční kouzlení s Čapky

Dne 30. 11. 2008 se v Horažďovicích uskutečnil 2. ročník Dne pro dětskou knihu, který pořádala Městská knihovna ve spolupráci s Městským úřadem. Tentokrát provázela malé i velké návštěvníky čapkovská tematika zdařile naaranžovaná studenty Střední školy, oboru aranžérství. Přízemí obsadily v hojné míře prodejní stánky jednotlivých nakladatelství a balkon zase patřil tvůrčím dílnám s ukázkami vánočních dekorací, soutěžím a hrám.

Program byl opravdu bohatý, a tak celou akci odstartovalo již v 9 hodin duo moderátorů za vydatné pomoci Emánka. Bílé fretky, které očividně pozornost publika svědčila. Návštěvníky přivítal jako první dětský pěvecký sbor Cvrčci. Maximálně zajímavé pojetí minimalistického Divadélka do kufříku mimořádně zasáhlo fantazii přítomných dětí pohádkou O smutné princezně. Nato navázala autorským čtením z knihy Dárek pro Sáru spisovatelka Ivona Březinová. Velmi zdařilé zpestření v podobě vědomostní soutěže Co, jak, proč? připravilo nakladatelství Fraus, které promítalo otázky přes dataprojektor.

Dalším zajímavým hostem byla spisovatelka Miroslava Kuntzmannová z Plzně, která divákům spolu se třemi dívkami představila světově ojedinělý projekt Kluci, holky, kastrůlky. Autorka, která svojí tvorbu zaměřila na psaní kuchařek, při něm vařila za asistence 54 dětí. Vznikly tak ojedinělé recepty podle vybraných dětských chutí. Těžko uvěřit, že na prvním místě zvítězila chuť špenátu a druhém zase mrkve. Soubor těch nejlepších receptů obstaral Anděl kuchařský, ústřední motiv knihy Andělská kuchařka, kterou ilustroval pan Petr Marek z Domova pro osoby se zdravotním postižením ze Stodu.

Program dále obohatilo vystoupení souboru Fidlifuk a krátká pohádka z Divadélka do kufříku. Následovalo další autorské čtení, tentokrát v podání spisovatelky Petry Braunové. Poslední popletenou pohádku pro malé diváky obstaral horažďovický divadelní soubor Tyjátr. Součástí programu bylo i vyhodnocení soutěže Sbírej samolepky. Ze 13 zúčastněných dětí vyhrál Jiří Motl, který obdržel hodnotné ceny.

Další předvánočním časem inspirovaná soutěž, které se zúčastnilo 25 dětí a 1 kolektiv, nesla název Vánoční strom pro Helenu Zmatlíkovou. Soutěž proběhla ve třech věkových kategoriích, za nejmladší zvítězila Adélka Soukupová, za starší do 10 let Radka Jindřichová a za nejstarší opět Jiří Motl.

Během celého dne si mohly děti vyzkoušet u několika stánků tradiční vánoční dekorace. Za svůj výrobek pak získaly žeton, který si mohly směnit v „opravdické“ prodejně za nějakou protihodnotu. Nutno podotknout, že tvůrčí dílny se opravdu povedly a mistři, jež děti zaučovali byli velmi trpěliví. Děti si tak mohly pod vedením Dagmar Blatské ozdobit perníček, vyzkoušet si za dozoru ZŠ Chanovice paličkování, namalovat za asistence paní Malíkové přáníčko z hedvábí, vyrobit originální splétanou krabičku z papíru a u paní Urbanové zase vytvořit vánoční svícínek. K vidění byly i výrobky ze slámy. Stánek Charity Horažďovice nabízel drátkování, aranžování svíček z včelího vosku a výrobu košíků z papírových brček. Za symbolické podpory bratří Čapků vzešly z dílen skautů, Otaváků a Městské knihovny HD ještě takové stánky jako byla Vánoční pošta pošťáka Kolbaby aneb Píšeme Ježíškovi, Kouzlíme s Magiášem aneb výroba zvonečků, Loupežnická dílna Lotranda a Zubejdy aneb výroba papírových sněhuláků a Chytrák Dr. Voštěp, který motal dětem hlavy hlavolamy ze sirek.

Po celou dobu konání akce si bylo možné prohlédnout a zakoupit nejnovější nabídku knih z jednotlivých nakladatelství. Prodejní stánek tu měli i pozvaní umělci: spisovatel Ondřej Fibich, již zmíněná Petra Braunová, Ivona Březinová a Miroslava Kuntzmannová. Všichni významní hosté poskytovali během dne autogramiádu.

Asi největšímu zájmu diváků se však těšily deskové hry. Několik desítek her bylo možné osobně si vyzkoušet u 9 hracích stolů. Vánočního kouzlení se dočkaly děti z Dětského domova Kašperské Hory, buňka Chanovice, pro které vydražilo, bohužel, jen velmi málo zúčastněných, nádherných 11 470 Kč. Dražilo se 19 kusů umělecky pojatých krabic, krabiček, škatulí i čehosi, co jen krabici vzdáleně připomínalo od významných umělecky založených osobností Horažďovic a tentokrát i hostů zvenku. Nejvyšší sumou 1 700 Kč ohodnotili dražitelé perníkovou krabici Dagmar Blatské, 1 300 Kč věnovali za nádherně ilustrovanou Andělskou krabici pana Petra Marka a 1 000 Kč vynesla pokladnička v podobě plechového jehlanu od Martina Kožnara.

Bohatý program zakončil zvonkový průvod na náměstí k vánočnímu stromu, kde mu tradičně požehnal vikář Miroslav Nikola. Starostka města pak dala pokyn k slavnostnímu rozsvícení. Vánoční atmosféru dotvořil soubor skládající se ze tří horažďovických pěveckých sborů.

Co říct na závěr? Že Den pro dětskou knihu byla zase opět jedna vydařená akce. Nashledanou za rok.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09