Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Eva Marešová, Klatovský deník, 31. 3. 2009

Beseda s Petrou Braunovou

Terezománie. Tak byla pojmenována beseda spisovatelky Petry Braunové se žáky základních škol v Městské knihovně v Horažďovicích.

Hrdinové jejích knížek jsou kluci. A proč? Protože kluci ze zásady nečtou knížky o holkách a pro holky, ale holky si klidně přečtou zajímavý klučičí příběh. Náměty na knihy čerpá autorka ve svém okolí, doma, v metru, při besedách se čtenáři.

Právě kniha Borůvkové léto s Terezou vznikla na přání jednoho náctiletého účastníka besedy. A jak přišla na svět Terezománie?

„Během roku, který uplynul od vydání "Borůvek" jsem dostala desítky mailů kluků a holek v pubertálním věku, které se v knížce "našli" a dokonce si našli čas mi poděkovat a svěřit se s jejich problémy. Byly to půvabné dopisy psané vesměs v noci a já jsem se snažila na každý z nich odpovědět a poděkovat. Tohle považuji za velký úspěch. Úspěchem přece není to, když vám dětskou knihu ocení dospělý kritik, ale dítě. A psát pro "puberty", aby je to opravdu bavilo, a aby knížka nebyla plytká, není jednoduché. Člověk musí mluvit jejich jazykem a nepovyšovat se, nementorovat, ale bavit. A já se o to snažím. Rukopisy nechávám číst svým dětem a sleduji jejich reakce, které jsou pro mě směrodatné. Mám tři děti, každé je jiné, ale velmi, velmi pubertální.“

V červnu se čtenáři mohou těšit na završení příběhu Terezy a Michala třetí částí nazvanou "Princové nemyjí záchody".

Posluchači pozorně poslouchali i ukázku z knihy Ztraceni v čase. Jak se vymýšlí název knihy, oblíbená kniha, kniha nebo film – to jsou jen některé z mnoha otázek, které děti zajímaly. Možná využijí také možnost svěřit paní Braunové své názory nebo problémy prostřednictvím e-mailu a jejich zážitky mohou být námětem dalších knížek.

Besedu připravila Městská knihovna Horažďovice v rámci Března měsíce knihy a projektu „Děti a čtení 2009“.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09