Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

L. Šimonová, Horažďovický obzor, 27. 1. 2006

Projekt Děti a čtení v roce 2005

V roce 2005 jsme zahájili projekt na podporu dětského čtenářství „Děti a čtení“. Projekt byl realizován za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a našeho města

V rámci projektu byly uspořádány následující akce

  • 14 besed (Pohádky H. Ch. Andersena, Sísa Kyselá a internet – M. Drijverová, Kočka Linda, poklad rodiny – M. Zinnerová a P. Jelenová, Kluci, holky a … Eva Bernardinová, Máme rádi zvířata … – beseda s pracovníkem Zoologické a botanické zahrady města Plzně, Letem novinářským světem – beseda s redaktory Klatovského deníku, Horažďovice na počátku 21. stol. – beseda se starostou města). Besed se zúčastnilo 536 účastníků.
  • Tři soutěže (Pohádkový svět H. Ch. Andersena, Máme rádi zvířata a Vánoční zvonění). Do soutěží bylo odevzdáno 253 výtvarných prací od 182 jednotlivců a 5 kolektivů. Na hodnocení se podíleli regionální umělci ak. Malíř Petr Mika a ak. Malíř Ludvík Kovář. Všechna výtvarná dílka jsou vždy vystavena v knihovně a ta nejlepší se stávají trvalou výzdobou knihovny. Kresby ze soutěže Máme rádi zvířata … byly vystaveny v Zoologické a botanické zahradě města Plzně na přelomu roku 2005 a 2006.
  • Divadelní představení ochotnické loutkoherecké skupiny Rolnička – Jak se líbaj princezny? (154 dětí)
  • Největší a také nejúspěšnější akcí projektu roku 2005 bylo Křtění pohádkového stromu. Lípa velkolistá červená, zasazená v areálu zámku před okny knihovny, byla slavnostně pokřtěna v rámci Týdne knihoven na počest ilustrátorky Heleny Zmatlíkové na „Zmatlíkovník pohádkový“. Pohádkovému stromu byly za kmotry spisovatelky Eva Bernardinová a Martina Drijverová a starosta města pan Václav Trčka. Společně s živým stromem byla pokřtěna i replika stromu, kterou nakreslily děti ze ZŠ Blatenská ulice. Tato replika byla pořízena z několika důvodů – zapojení dětí do výzdoby knihovny, na strom se budou podepisovat spisovatelé a významné osobnosti, které navštíví naší knihovnu a podpis na pohádkový strom bude i odměnou pro účastníky našich soutěží. Akce byla Klatovským deníkem ohodnocena jako jedna z nejdůležitějších událostí roku 2005. Na propagaci projektu Děti a čtení a dětského oddělení knihovny byla vydána záložka do knih, kterou navrhl akademický malíř Petr Mika ve spolupráci s grafikem Petrem Kolářem.

Veškeré akce, ohlas tisku i některé výtvarné práce (většina) jsou zveřejněny na našich webových stránkách www.knihovna.horazdovice.cz.

V projektu chceme pokračovat i v roce 2006. Účast na projektu přislíbili mimo jiné i Václav Chaloupek a Samson Lenk se svým „Zvěřincem“, Markéta Drijverová s cyklem pověstí a Michal Černík nás bude učit svoje říkadla. Držte nám palce, ať i v letošním roce náš projekt uspěje ve velké konkurenci.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09