Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Petra Tomešová, Horažďovický obzor, 30. 8. 2009

Havaj v knihovně ...?

Stejně jako v předešlých letech, ani o letošních prázdninách jsme v knihovně nezaháleli. Omezená půjčovní doba v červenci a srpnu (půjčovalo se pouze v pondělí) mohla některé naše čtenáře uvést v omyl, že zbývající dny jsme si užívali dovolené. Opak je však pravdou. Právě o letních prázdninách se totiž snažíme dohnat to, na co nám v průběhu roku nezbývá čas. Stejně jako většina jiných knihoven i my se potýkáme s nedostatkem místa. Tento problém jsme se snažili vyřešit tím, že jsme na oddělení pro dospělé provedli aktualizaci fondu a méně půjčované tituly přemístili do skladu. Týká se to beletrie i naučné literatury. Čtenáři proto již nemusí vynakládat nepřiměřenou sílu na to, aby si vyndali knihu z přeplněného regálu. A stejně tak knihu zařadit zpět na místo nedá takovou práci, když police již doslova nepraskají ve švech. Poměrně velké množství knih jsme z fondu vyřadili a nabídli k prodeji v bazaru, který má již v naší knihovně svou tradici.

Avšak za nejdůležitější prázdninový úkol považujeme katalogizaci a s ní spojené další práce jako je razítkování, přeznačování, přelepování a následné řazení knih z výměnného fondu. Tyto knihy jsou určeny především vesnickým pobočkám horažďovické knihovny. To vše by nebyl zas až takový problém, nebýt toho, že jsme každou knihu museli vzít nejméně pětkrát do rukou. A že jich bylo požehnaně! Ke zpracování je samozřejmě zapotřebí počítač. Nezbývalo nám tedy, než všechny tyto knihy odnosit v bednách ze skladu na oddělení pro dospělé, kde se nachází k tomu potřebná technika. Jakmile tyto knihy prošly celým procesem zpracování, putovaly opět v bednách do skladu. Pozitivní na všem bylo, že jsme si pořádně protáhli svaly a důkladně procvičili abecedu. O poznání hůře se s hromadami knih smiřovaly naše záda či opuchlé oči od mnohaletého prachu utkvělém na starých knihách. Nicméně věříme, že tato naše prázdninová činnost přispěje k spokojenosti jak horažďovických čtenářů, tak těch, kteří navštěvují vesnické knihovny.

Doufáme jen, že nám naši čtenáři odpustí absenci nově nakoupených knih na půjčovnách, jejichž zpracování jsme v tomto období úplně pozastavili.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09