Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Petra Tomešová, web, 23. 10. 2009

O Židech se studenty a seniory

Přestože je „Týden knihoven“ dávno v nenávratnu, některé z připravovaných akcí městské knihovny proběhly až po jeho skončení. Patří mezi ně i setkání ředitelky městského muzea Mgr. Hany Smetanové se studenty střední školy a seniory z Oblastní Charity v Horažďovicích. Paní Smetanová je mimo jiné autorkou knihy Židé v Horažďovicích, což bylo také hlavním tématem besed, které se uskutečnily ve čtvrtek 22. 10. 2009.

Paní Smetanová přiblížila všem zúčastněným historii Židů všeobecně, avšak podrobněji se zaměřila především na ty, žijící v našem městě. Hovořila o vztazích mezi židy a křesťany, o různých zákazech a omezeních, která byla Židům ukládána, o době, kdy se této komunitě velmi dařilo a Židé se stali zakladateli a průkopníky průmyslu v Horažďovicích. Nejsmutnější část vyprávění se samozřejmě týkala období druhé světové války, která prakticky znamenala začátek konce židovského obyvatelstva v Horažďovicích.

Mluvilo se také o památkách, které se v našem městě dochovaly, ale hlavně o těch, o které Horažďovice přišly. Je jí především synagoga, která byla zbourána v roce 1980, ale také památný svitek Tóry, který je jedním z nejposvátnějších předmětů, používaných v synagoze při pravidelném předčítání. V současné době se nachází ve Westminsterské synagoze v Londýně.

Protože beseda se studenty se konala přímo v městském muzeu, využili středoškoláci možnosti prohlédnout si část stálé expozice, věnované Židům. Senioři v oblastní charitě měli oproti tomu možnost nahlédnout do jedinečných listin, jež zachycují část života a tragický konec rodiny Treichlingerů.

Všichni, kteří se zúčastnili těchto besed, nahlédli do velmi složité historie židovské komunity. Paní Smetanová se tím zasloužila o to, že její zapomnění bylo zase o krok vzdáleno, za což jí patří náš dík.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09