Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Petra Tomešová, Horažďovický obzor, 30. 10. 2009

Horažďovice a Týden knihoven 2009

Letošní 13. ročník Týdne knihoven připadl na dny od 5. do 11. října. Stejně jako každý rok i letos připravily knihovny celé republiky řadu zajímavých akcí. Ani horažďovická knihovna nezůstala v tomto ohledu pozadu. Každá z mnoha připravených akcí si našla své příznivce. Ať už se to týkalo bazaru knih, který měl o prázdninách velký úspěch, a proto jsme se rozhodli jej ještě jednou uspořádat, přednášky o buddhismu či loutkového divadélka pro děti z mateřských škol (v podání Tyjátru Horažďovice). Společně se spisovatelkou Renatou Štulcovou nahlédli žáci základních škol do historie, mimo jiné se dozvěděli spoustu zajímavostí ze života starých Slovanů. Také spisovatelka Ivona Březinová obohatila program Týdne knihoven svou besedou s žáky 9. tříd o básníkovi K. H. Máchovi, od jehož narození brzy uplyne 200 let. Vydařil se i tradiční „POKEC“ současných i minulých knihovnic a přátel horažďovické knihovny.

Připravovaných akcí bylo v letošním roce tolik, že se nám je ani při nejlepší vůli nepodařilo vtěsnat do jediného týdne. Například exkurze, kterých se zúčastnilo 70 studentů střední školy, se konaly již koncem září. Studenti se dozvěděli o historii knihovny, o způsobu řazení a vyhledávání knih, o službách, jaké knihovna poskytuje, a samozřejmě o tom, jak se stát čtenářem. Informace o tom, že v Týdnu knihoven budou mít všichni noví čtenáři registraci zdarma, padla na úrodnou půdu. Této nabídky na oddělení pro dospělé využilo 16 čtenářů, na oddělení pro děti a mládež jich bylo 11. Také čtenáři, kterým se nepodařilo včas vrátit vypůjčené knihy, ušetřili peníze za upomínky, neboť jsme vyhlásili amnestii. Využilo ji 15 zapomnětlivců.

Do Týdne knihoven se nám již nevešlo setkání žáků základních škol se starostkou města Mgr. Jindřiškou Antropiusovou, ani beseda studentů horažďovické střední školy se seniory z Oblastní Charity a s Mgr. Hanou Smetanovou na téma Židé v Horažďovicích. Tyto akce se konaly až v závěru měsíce.

Akce pro děti probíhají za podpory Ministerstva kultury ČR v rámci projektu „Knihovna 21. století – Děti a čtení 2009“.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09