Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Lenka Šatrová, Jakub Černý, Horažďovický obzor, 28. 5. 2010

Karel Hynek Mácha v MK Horažďovice

Když se řekne jméno Karel Hynek Mácha, skoro každému se něco vybaví. Ani nevím, čím je pro mě zajímavější, jestli svým životem nebo dílem.

Náš život provázejí příhody smutné i veselé. U Máchy myslím převažovaly ty smutné. Poprvé se opravdu zamiloval do Márinky Stichové, zaujala ho svým krásným vzhledem, byla hodná a velice nadaná. Ale zároveň nemocná a brzy zemřela. Vzpomínal na ni v povídce Márinka. Myslím, že už žádnou ženu nemiloval tolik jako Márinku. Seznámil se s Lori Šomkovou, s níž měl syna Ludvíka. Zakazoval jí spousty věcí, byl strašně žárlivý. Nesměla vycházet ven a vyhrožoval jí, že si ji nevezme, když ho nebude poslouchat.

Říká se, že velice rád cestoval. Pěšky navštěvoval zámky, hrady a různá romantická místa. Mácha se zabýval krásou přírody, kterou také zahrnul do básnické povídky Máj. Vystihl v něm i nešťastnou lásku Viléma k Jarmile, která se nechala svést jeho otcem. Vilém ho ze vzteku a žárlivosti zavraždil. Máj dodnes v české literatuře nedokázal nikdo překonat. Řekl bych, že nejsem jediný, kdo si myslí, že by se Máchovi podařilo napsat mnohem víc takových děl, kdyby mu osud dopřál víc času než jen 26 let.

Jaký byl Mácha člověk? Dobrý? Zřejmě ano, když bez váhání pomáhal hasit požár a nakonec to zaplatil životem. Pohřeb měl v den plánované svatby ...

Městská knihovna připravila na 6. květen pro žáky obou základních škol a pro studenty střední školy pořad k dvoustému výročí narození Karla Hynka Máchy. Se zájmem, doslova bez dechu, jsme sledovali výborný výkon pana Jiřího Langmajera, který nám zahrál na housle, s doprovodem zazpíval dobové písně, zarecitoval úryvky z Máje a řekl spoustu zajímavostí. I když jsme Márinku a Máj četli a o Máchovi se hodně učili, pořad pro nás byl velmi zajímavý.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09