Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Petra Tomešová, Nové Klatovsko, 22. 10. 2010

Rok 1968 očima Kamily Moučkové

Velmi vzácným hostem horažďovické knihovny byla v úterý 5. 10. žena, jež v srpnu roku 1968 ohlásila z tehdejší Československé televize invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Kdo z vás hádá, že se jedná o legendární televizní a rozhlasovou hlasatelku Kamilu Moučkovou, má samozřejmě pravdu.

Kamila Moučková se v městské knihovně setkala s horažďovickými studenty střední školy a s žáky devátých tříd základních škol. Pravděpodobně nízký věk účastníků besedy zapříčinil, že o událostech roku 1968 možná jen něco málo tušili. Přesto poslouchali s velkým zaujetím vyprávění o velmi těžké době pro tehdejší Československo. O tom, jak vlastně probíhalo televizní vysílání osudného 21. srpna, kdy paní Moučková vysílala celý den do doby, než ji ozbrojení vojáci vyvedli ze studia. O tom, jak těžko hledala práci po té, kdy byla roku 1970 z Československé televize propuštěna. O Chartě 77, o sametové revoluci roku 1989, kdy po boku Václava Havla či Marty Kubišové stanula na balkonu Melantrichu a pohled do nadšeného davu nazvala "divadlem světa".

Život Kamily Moučkové se podobá horské dráze - plný vzestupů a pádů. Ať už v životě profesionálním, či soukromém. Z jejích slov však vyplynulo, že nelituje ničeho, co prožila. Snad jen těch dlouhých 21 let, kdy byla nucena odejít z veřejného života, by zkrátila tak na pět let.

Kamila Moučková všechny okouzlila svým neskutečným životním elánem. Jak sama podotkla: "ještě jsem to nezabalila". Prozradila, že se ve svých dvaaosmdesáti letech opět vrací na televizní obrazovky.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09