Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Petr Pučelík, Klatovský deník, 5. 10. 2005

Kluci nejvíce četli Harryho Pottera

V České republice bylo vysazeno téměř 400 pohádkových stromů na počest 200. výročí narození slavného světového pohádkáře Hanse Christiana Andersena. Pohádkový strom pokřtili včera i v Horažďovicích.

Městská knihovna se programově snaží probudit zájem o knihu u dětských čtenářů, a proto letos přišla s projektem „Knihovna 21. století - Děti a čtení“ podporovaným Ministerstvem kultury ČR. Včera v rámci Týdne knihoven za účasti malých čtenářů, spisovatelek Martiny Drijverové, Evy Bernardinové a starosty města Václava Trčky pojmenovala ředitelka knihovny Lenka Šimonová horažďovický pohádkový strom po známé ilustrátorce Heleně Zmatlíkové - Zmatlíkovník pohádkový.

„Na počest dvoustého výročí narození Hanse Christiana Andersena bylo v České republice vysázeno 386 pohádkových stromů, to už je velký les. My jsme si vzali pod patronaci mladou a krásnou lípu, která byla zasazena před naší knihovnou. Pod její korunou budeme pořádat především dětské akce na podporu dětského čtenářství,“ řekla při křtu Lenka Šimonová.

Zmatlíkovník pohádkový před knihovnou nebyl sám. Vedle něj vytvořily děti papírový pohádkový strom, který bude zavěšen v knihovně a na který se budou podepisovat nejen vzácní hosté, ale i vítězové čtenářských a výtvarných soutěží. V den křtu se už na jednotlivé lístečky podepsali vítězové soutěže „Máme rádi zvířata“, které se zúčastnilo 114 dětí a dva dětské kolektivy.

Spisovatelka Martina Drijverová strom pohladila a dětem řekla proč.

„Je to živý organismus. Když k němu přijdete a budete samy, položte ruku na jeho kmen a zeptejte se ho - stromečku, stromečku, prozraď mi tajemství, jak přijdu ke štěstí… když budete dobře poslouchat, určitě vám to poví. A když to nebude hned napoprvé, někdy vám to řekne,“ dodala spisovatelka dětské literatury, která je potěšena, že podle knihovníků zájem o knihy u dětí narůstá.

Na křest přišly děti ze základní a mateřské školy. Pochlubily se, co a prázdninách přečetly. „Tajemství dračího chrámu“ si třeba přečetl Karel Korytář z 5.B. Jeho spolužák Petr Nováček zase přelouskal „Stínadla před bouří“.

„Já jsem přečetl Harryho Pottera,“ doplnil Michal Chroust. Ostatně tento titul zazněl nejčastěji.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09