Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Eva Marešová a Petra Tomešová, Horažďovický obzor, 30. 3. 2012

Březen - měsíc čtenářů

Měsíc čtenářů pro nás začal už únorovým čtením z knih šumavské rodačky Marie Malé v oblastní charitě. Autorka nazvala čtenáře svých knih přáteli Šumavy. Mezi ně se mohou počítat také senioři, kteří se každý týden scházeli při čtení na pokračování z knih o šumavském putování za krajinou a lidmi. V návaznosti na čtení proběhla 14. 3. beseda s autorkou úspěšných knih o Šumavě Marií Malou.

A protože se jedná o čtení „na pokračování“, budeme v něm samozřejmě nadále pokračovat. Scházíme se každých čtrnáct dní v oblastní charitě. Termíny najdete vždy na webu městské knihovny www.knihovna.horazdovice.cz. Přijďte mezi nás a poslechněte si méně známé příběhy, legendy a pověsti z jižních a západních Čech.

V úterý 6. 3. proběhlo v obřadní síni městského úřadu slavnostní vyhodnocení Čtenáře roku 2011. Přítomni byli zástupci Krajského úřadu Plzeňského kraje Václav Koubík a Ing. Alena Svobodová, regionálního výboru SKIP  Mgr. Hana Hendrychová a starosta města Horažďovice Mgr. Karel Zrůbek. Jako nejvěrnější čtenáři městské knihovny byli vyhodnoceni:  Božena Řeháčková, Marie Kandrová, Zdena Jedličková a Eliška a Jaroslav Preslovi.  Z dětských čtenářů byly vybrány Šárka Stulíková, Daniela Gronová a Vendula Panušková. Mezi naše věrné čtenářky patří také Marie Škodová a Helena Kulhavá, které nám nezištně pomáhají jako dobrovolnice při přípravě akcí pořádaných naší knihovnou.  Při této slavnostní příležitosti byl předán zástupcům dětského domova Kašperské Hory rodinka Chanovice certifikát na výtěžek ze Dne pro dětskou knihu 2011.

Na čtvrtek 8. 3. jsme připravili netradiční besedu „Pověst … dopověz!“ se spisovatelkou Martinou Drijverovou, výtvarníkem Vojtěchem Otčenáškem a jejich „polštářovým divadlem“. Nezasvěcení listovali v kalendáři, jestli je opravdu březen, protože se ocitli v peklíčku, které vymyslely a vyrobily jako překvapení děti z 5. B ZŠ Komenského ulice, a to od čertí líhně až po čertici v důchodu.  Proč měla beseda tento neobvyklý název? Děti totiž dostaly od paní Drijverové dopředu část dvou Čertovských pověstí – jedné z Čech a jedné z Moravy a měly za úkol pověst dovyprávět. Z jejich prací vybrala spisovatelka ty nejzdařilejší a zhodnotila, co se jí na nich nejvíce líbilo. Šest autorů odměnila knihou s věnováním a podpisem. Obě pověsti zahráli polštářovým divadlem spolu s Vojtou Otčenáškem, autorem výtvarných návrhů loutek a Helenou Beránkovou, která polštářové loutky ušila.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09