Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Eva Marešová, Horažďovický obzor, 25. 5. 2012

Malované povídání

Jak dlouho trvá namalovat knihu? To byla jedna z prvních záludných otázek ilustrátora Adolfa Dudka při zábavné show pro děti v Horažďovicích. Děti tipovaly 3 měsíce, 4 měsíce  a teprve po vyřešení nápovědy (...tak to tedy přidej 4+8) se dostaly ke správné odpovědi: jeden rok. Kdo je nejlepší kámoška malíře?  Přece tužka, štětec a PC myš. A ne jen tak nějaká obyčejná tužka, malíř dětem ukázal také veletužku, kterou není snadné ořezat, může se ořezat sekerkou nebo ji dokáže ořezat bobr, ale tady se musí dávat velký pozor, aby ji nesežral. Les rukou se zvedl po dotazu: Kdo vůbec neumí kreslit? Děti se hned nato přesvědčily, že každý, kdo zvládne nakreslit základní tvary: kruh, trojúhelník, čtverec a obdélník už vlastně umí namalovat téměř všechno. Při netradiční besedě si někteří mohli vlastnoručně vyzkoušet, jak snadno lze cokoli nakreslit a kromě spousty legrace si všichni odnesli informace o vzniku moderních dětských knih a malířských technikách. Salvy smíchu vyvolávaly komentáře A. Dudka k některým obrázkům, třeba: „Panelák se směje, protože je zateplenej…“ Součástí vystoupení byly soutěže, při nichž děti za správné odpovědi dostávaly obrázky ilustrátora.

Závěrečnou  autogramiádu zažily děti tentokrát na vlastní kůži - odnášely si autogram výtvarníka napsaný na ruce nebo na čele.

Akci uspořádala Městská knihovna Horažďovice za finanční podpory Ministerstva kultury ČR v rámci projektu Děti a čtení.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09