Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Daniela Loudová, Klatovský deník, 27. 7. 2012

Děti připravují divadlo s Jitkou Smutnou a Petrou Braunovou

Návštěvníci oslav jmenin města Horažďovice budou mít mimo jiné možnost zhlédnout pohádku, kterou zahrají děti pod vedením spisovatelky Petry Braunové a herečky Jitky Smutné. Svoji premiéru a derniéru zároveň bude představení mít v sobotu ve 14 hodin v sále Domu dětí a mládeže v Horažďovicích.

„Pořádáme tento týden literárně-dramatický seminář, nebo lépe hrajeme si na divadlo. Já a moje přítelkyně herečka Jitka Smutná jsme s dětmi, které se přihlásily, vytvořily divadelní soubor. Děti si pod naším vedením napsaly hru, nazkoušely ji a společně připravíme kostýmy. Všechny nás to baví,“ uvedla spisovatelka Braunová.

Vždy bylo jejím přáním mít divadelní soubor, kde by mohla rozhodovat a režírovat. Tak vymyslela tento týdenní pobyt pro děti. „Napadlo mě to na besedách, kde potkávám šikovné a zajímavé děti. Dát je dohromady je prakticky možné jen o prázdninách, protože jsou ze všech koutů republiky. Jsou zde děti nejen z Horažďovic, ale i z Karlových Varů, z Litoměřic, z Prahy, z Měčína u Klatov. Utvořila se tu prima parta. Děti si rozumějí, nehádají se, jsou mezi nimi typy hodně kreativní,“ sdělila Braunová.

Hra se jmenuje Čest, sláva a bohatství. Jde o pohádku nejen o drakovi, který obléhá město, ale především o tom, kdo ho přemůže a za jakých okolností. V sousedním království panuje roztržitá královna, která chce předat své žezlo jedné ze svých tří dcer, ale neví které. Šašek jí poradí, ať je jich zeptá, co je víc, zda čest, sláva nebo bohatství. A jak to už bývá, tak si nejmladší z princezen vybere čest, ale není si jistá a tak je královna pošle do světa. Dorazí i do království s drakem, kde mohou získat prince a půlku království. Víc už nebudu prozrazovat, přijďte se podívat,“ dodala Braunová.

Jitka Smutná chtěla poznat současné děti. Ty své už má velké. „Moc se mi zde líbí. Vybrala jsem si tenhle seminář i z osobních důvodů. Když člověk hraje dlouhá léta s profesionálními herci, což já dělám už skoro čtyřicet let, může snadno spadnout do pocitu, že už vše umíte, že už nemusíte být moc pozorní. Chtěla jsem vědět, jak mě děti nabudí a inspirují. Za chvíli to budou moji diváci a já je vůbec neznám. Vždy mě to mrzelo, tak teď jsem poznala takový malý vzorek dětí a je to moc prima,“ řekla Deníku Smutná.

Společnost dětí si užívá. „Vzhledem k tomu, že si mohu dovolit ten luxus nebýt tady jako režisér, tak jsem tady jako velké dítě. Hrála jsem s dětmi různé hry, které rozvíjejí jejich fantazii a bavilo je to. Já jsem vyrostla u rozhlasového přijímače a vlastní fantazii mi k hudbě a hlasu vytvářela obrazy. Dnešní děti takovou představivost v podstatě ani nepotřebují, protože se na vše podívají, vygooglují si to a to je škoda. V tomhle semináři se jim snažíme ukázat cesty, jak fantazii rozvíjet a oni zjišťují, že je to kupodivu velmi zábavné.“ zhodnotila Smutná a dodala: „Jsem v Horažďovicích poprvé. Je to krásné starobylé městečko rozložené u řeky a plné zeleně.“

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09