Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Musílková, Yvetta, 5+2 dny, 9. 8. 2012

Za týden vznikla v Horažďovicích pohádka

 Spisovatelka Petra Braunová, herečka Jitka Smutná a sporťák Tomáš Fejtek si hráli s dvanácti dětmi na divadlo.

 Čest, sláva a bohat­ství je název pohádky, kterou vytvořily děti při horažďovickém literárně dra­matickém prázdninovém semináři pod vedením spisovatelky Petra Braunové a herečky Jitky Smutné, Představily se s ní rodičům a publiku při oslavách jmenin města Horažďovice.

„Vždy jsem měla chuť režírovat amatérské divadlo. Jezdím často na autorská čtení po celé republice, a potkávám se s velmi šikovnými dětmi. Říkala jsem si, že je škoda, že nejsou pohromadě, protože by to byl výborný soubor. A tak jsem zkusila děti z růz­ných koutů republiky oslovit a pozvat je na literárně dramatický prázdnino­vý seminář. A opravdu se začaly hlásit děti z celé republiky. Možná jde spíše o hraní si na divadlo než o přípravu na přijímačky na DAMU. Loni se seminář konal v Hradci Králové, letos jsem dostala nabídku z Horažďovic.

Už několik let tam jezdím o první adventní neděli na Den pro dětskou knihu. Prostředí znám, je krásné, a navíc nám vyšla maximálně vstříc ředitelka knihovny Lenka Šimonová, která nám zajistila prostory pro pobyt i pro naše hraní,“ vysvětlila Braunová, na jejíž pozvání do Horažďovic přijelo dvanáct dětí z Prahy, Litoměřic, Plzně, Měčína a nechyběly ani místní.

„Semináře začínají být tradicí a mě to baví. Práce s dětmi je obrovskou inspirací. Když mám týden okolo sebe děti od devíti do třinácti let a z různých míst a rodin, mám možnost pozorovat, jak žije dítě z města, z vesnice, jak je které rozmazlené, jaká kde probíhá výchova. Naslouchám jim, děti jsou velmi bezprostřední. Takže to není jen moje letní zábava, ale vlastně sbírání materiálu k psaní,“ řekla spisovatelka.

„V Horažďovicích se mnou byla he­rečka Jitka Smutná. I ona dostala roli a děti měly jedinečnou možnost zahrát si s profesionální herečkou,“ dodala spisovatelka. Pod její i hereččinou taktovkou děti celý týden zkoušely di­vadelní hru, kterou společně napsaly.

„Klasickou pohádku, v níž dobro zvítězí nad zlem, jsme pojmenovali Čest, sláva a bohatství. Děti se podí­lely na scénáři. Já jsem rozdala role a ony se je opravdu naučily,“ upřesnila spisovatelka a dodala: „Pro některé to bylo velké úskalí. Devítiletý Bertík se svou roli královského šaška za celý týden prostě nenašprtal. Ale uměl si na jevišti poradit, improvizoval. Má talent. Je to jeden z  těch vyvolených. Z těch, kteří mají dar od Boha.“

 

 

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09