Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

(ki), Klatovský deník, 28. 3. 2013

Vítězka dokázala přečíst 315 knih za rok

Děti z Klatovska se dočkaly ocenění na soutěži Čtenář roku Plzeňského kraje, která byla slavnostně vyhlášena v úterý ve Smetanově síni Studijní a vědecké knihovny v Plzni. Zvítězit se ale nikomu z nich nepodařilo, čtenářkou roku se stala třináctiletá Alžběta Pecháčková, která navštěvuje Obvodní knihovnu v Plzni na Lochotíně a počtem 315 přečtených knih za loňský rok porazila soupeře z deseti městských knihoven v regionu.

„Rozhodnout o skutečně nejlepším dětském čtenáři je velmi těžké, holá statistika moc nepomůže. Ten, kdo v první třídě přečte dvě knihy za rok, může být větší čtenář než patnáctiletý s dvaceti přečtenými tituly. Půjčit si knížku navíc ještě nutně neznamená ji taky přečíst. Dobrý čtenář může mít velkou domácí knihovnu nebo si chodí půjčovat ještě jinam. Velké rozdíly jsou i mezi knihami, jedna má osmdesát stránek a druhá osm set,“ uvedla ředitelka Knihovny města Plzně Helena Šlesingerová.

Nominace přišly z městských knihoven Blovice, Horažďovice, Horšovský Týn, Janovice nad Úhlavou, Kralovice, Planá, Plzeň, Rokycany, Spálené Poříčí a Železná Ruda. Do krajského kola postoupilo celkem jedenáct dětí.

„Počet dětmi přečtených knih v loňském roce se pohyboval od 41 do 315. Čtenář roku je ale soutěž, ve které nejsou žádní poražení,“ doplnila Hana Hendrychová, pracovnice Studijní a vědecké knihovny a předsedkyně regionální organizace SKIP, která krajské kolo zajišťovala. „Všichni nominovaní jsou výbornými čtenáři. Někteří knihovnu navštěvují už od první třídy, Jakub Čížek z knihovny ve Spáleném Poříčí se prý přišel zaregistrovat po nástupu do školy hned 11. září,“ dodala. Jana Matějková z knihovny v Janovicích nad Úhlavou navíc ve škole patří k nejlepším v hlasitém čtení i v přednesu a vede si čtenářský deník, do něhož si maluje obrázek ke každé přečtené knížce. Nejlepším čtenářem ze Železné Rudy je žák čtvrté třídy Pham Hoang Viet, přečetl 144 knihy. Podle knihovnice Martiny Najmanové je zajímavé, že jak velkou důležitost přikládají vietnamské děti vzdělání.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09