Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Hana Ferdová, Horažďovický obzor, 27. 9. 2013

S námi jen all inclusive!

Takto zní téma letošního Týdne knihoven (30. září - 6. října 2013), kterého se již tradičně účastní i Městská knihovna Horažďovice.

No a ono na tom něco bude … znáte jinou veřejnou instituci, kam může přijít kdokoliv, pohodlně se posadit a mít přístup k nepřebernému množství informací a k dispozici zcela komplexní (vše zahrnující – all in..) služby.

Všechny knihovny v České republice nabízejí zaregistrovanému čtenáři přístup na internet zdarma. V dnešní době však internet do knihovny již davy zájemců nenaláká, a tak po připojení k internetu ze svého domova se uživateli otevírá druhá moderní tvář knihoven. Knihovny jsou totiž virtuálně přístupné 24 hodin denně a 7 dní v týdnu.

Takže když se kdokoliv rozhodne o půlnoci vyťukat www.knihovna.horazdovice.cz, může si u nás přečíst zdigitalizovanou knihu Dějiny města Horažďovic od Karla Němce nebo Horažďovický obzor z let 1921-1935, mrknout se na el. zdroje – např. Databáze ASPI  - automatizovaný systém právních informací nebo Manuscriptorium - přístup k digitálním dokumentům v oblasti historických fondů (rukopisy, inkunábule, raně novověké tisky, mapy, listiny a ostatní druhy dokumentů), kde mimo jiné najde i „náš“ Prácheňský kancionál (Graduál), tyto báze jsou přístupné celoročně z pohodlí domova. Během týdne knihoven zpřístupňujeme na počítačích v knihovně další zajímavé databáze. Pro Horažďovické patrioty má knihovna k dispozici (z našich PC) zdigitalizovaná díla významných rodáků, např. Josefa Pavla, Jana Duchoně, Violy z Prácheňska a dalších.

Brouzdání naším katalogem je už asi samozřejmost, ale možnost využívat aktivně svého čtenářského konta využívá stále málo čtenářů. Prostřednictvím svého čtenářského konta se můžete probírat jeho historií, prodloužit si výpůjčky nebo si vytvořit rezervaci na knihu, která je momentálně vypůjčená.

Nabízíme vám také možnost podílet se na utváření knižního fondu naší knihovny. Pokud si myslíte, že v naší knihovně chybí určitá kniha, můžete ji navrhnout prostřednictvím formuláře na našem webu. Na knihu z naučné literatury, která není ve fondu naší knihovny, můžete zadat požadavek na tzv. MVS -  meziknihovní výpůjční službu.

Dále nabízíme knihy cizojazyčné, dvojjazyčné (tzv. zrcadlový text), audio nahrávky s mluveným slovem, regionální literaturu, regionální články přístupné v plném textu přímo z našeho katalogu. V průběhu celého roku samozřejmě mnoho akcí pro děti, dospělé i seniory.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09