Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Petra Tomešová, Horažďovický obzor, 27. 7. 2014

Toulky městem – Rosenauerův mlýn

19. 6. uspořádala městská knihovna pro horažďovické seniory v pořadí již šesté Toulky městem. O tom, že si tyto akce získaly v našem městě velkou oblibu, svědčí stále rostoucí počet účastníků.  Velký úspěch měla květnová procházka s Václavem Trčkou, kdy jsme si prohlédli místní kostely.  Tentokrát jsme se však vydali na prohlídku Rosenauerova mlýna, kde se nám dostalo vřelého přivítání od Ing. Josefa Kotlaby, potomka Josefa Rosenauera, syna význačného vodohospodáře a lesního inženýra, který tento objekt zakoupil v roce 1807. Do té doby sloužil jako papírna. Na mlýn jej přeměňuje Josefův syn Petr Rosenauer v roce 1834.

Seznámili jsme se nejen s historií mlýna, ale pan Kotlaba nám přiblížil také život a zvyky mlynářů, ukázal mlýnské stroje, vysvětlil jejich funkci, dozvěděli jsme se o využití vodní síly, měli jsme možnost prohlédnout si vodní stroje v činnosti. Odborný výklad byl velmi poučný, ale také zábavný, osvěžený celou řadou otázek na přítomné návštěvníky.

Pořádáno v rámci projektu Seniorům Dokořán.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09