Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Lenka Šimonová, Horažďovický obzor, 29. 8. 2014

Karel Jaromír Erben by zíral

A nejen on. Jistě by byly překvapené i paní učitelky dětí, které letos přijely do Horažďovic na další letní literárně-dramatický seminář, který tu již pravidelně pořádá spisovatelka Petra Braunová. Sáhodlouhé básně děti vesměs velmi nerady recitují. Ale tu, kterou letos předvedly v zámeckém sále u příležitosti Jmenin města, se naučily s chutí. 

Vodník je bezesporu horor, stejně jako ostatní Erbenovy básně. A děti horory milují.

Dramatizaci děti vytvořily společně během osmidenního pobytu. Všechny názory a návrhy se braly v potaz. Promluvit ke hře a její realizaci mohl každý, od nejmladšího sedmiletého Járy po patnáctiletou slečnu z Uherského Brodu. Záštitu nad organizací pobytu s radostí poskytla Městská knihovna Horažďovice ve spolupráci s DDM,  kteří umožnili používat zámecký sál po celou dobu osmidenních zkoušek.

A tak se skupina čtrnácti dětí z celé republiky pod vedením Petry Braunové mohla v sobotu 26. 7. 2014 postavit před diváky a předvést, co se naučila. Nešlo o pouhou recitaci. Hudba, tanec, mluvené slovo pronášené s hlubokými emocemi, pozoruhodné kostýmy a zelené tváře "dětí vody" dojaly nejen ženy v sále. I muži pokašlávali a nemohli z dětí spustit oči. Vodník bylo představení se vším všudy.

Aplaus a volání BRAVO nebraly konce. Podívat se na děti byli nejen jejich rodiče, ale i náhodní návštěvníci.

Málokdo nezná Erbenova Vodníka. Všichni víme, jak strhující je to drama, jak zničující je příběh dívky, která se stane Vodníkovou ženou, porodí mu dítě a je nucená být svědkem jeho strašného činu. Děti hrály srdcem a sklidily obrovský úspěch. 

 

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09