Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Ing. Klára Nehodová, Revue 50+ (10/2014), 25. 10. 2014

Za studiem nemusíte cestovat daleko

Motto: „Senior nepřichází za vzděláváním, vzdělávání přichází za seniorem.“

Ne všichni zájemci o vzdělávání z řad starších občanů bydlí v dosahu univerzitních měst, kde mají možnost navštěvovat prezenční Univerzitu třetího věku. Proto vznikla myšlenka Virtuální Univerzity třetího věku (VU3V), se záměrem umožnit všem seniorům zájmové vysokoškolské studium bez ohledu na vzdálenost do sídel vysokých škol a univerzit.

Podstatu formy tohoto studia vystihuje motto, které si dala Virtuální U3V do vínku. VU3V připravuje, organizuje a finančně podporuje Provozně ekonomická fakulta České zemědělské univerzity v Praze pro seniory v rámci České republiky od roku 2006. Vzdělávání v místě jejich bydliště zprostředkovávají seniorům konzultační střediska, jejichž zřizovateli jsou místní městské úřady, knihovny, školy, vzdělávací instituce, kluby a domovy důchodců, apod., které mají o organizaci vzdělávání seniorů ve svých lokalitách zájem. Jednotlivé semestrální kurzy tvoří videopřednášky, předem natočené odbornými vysokoškolskými lektory z vysokých škol a univerzit. Účastníci sledují přednášky vždy společně v konzultačním středisku, následný čas je jim ponechán k individuálnímu studiu. Konzultační střediska jim poskytují též prostor pro neformální diskuzi, poznávání nových přátel a získávání informací o dalších seniorských akcích.

VU3V se ujala více než úspěšně. Pilotní semestr, zahájený v říjnu 2008, ukončilo 137 studentů z 5 konzultačních středisek. V letním semestru 2013/2014 se do výuky zapojilo 2 572 studentů, registrovaných ve 147 konzultačních střediscích v 64 okresech České republiky.

Ptáme se pravidelně vedoucích středisek a samotných posluchačů na jejich názory na tento způsob vzdělávání. Mnohým seniorům přinesla VU3V nejen nové znalosti, ale i novou životní náplň, povzbuzení, nový elán i nové přítele. Několik ohlasů jsme pro vás vybrali.

Libuše Horsáková, KS Jeseník

Když jsem se blížila k důchodovému věku, chtěla jsem se něčím zabývat, aby nezakrněly mé mozkové závity a hlavně, abych držela krok s mladými – a naučila jsem se jako samouk ovládat počítač. To byl jen krůček k tomu, abych se přihlásila do VU3V. Mám za sebou čtvrtý ročník a témata jsou tak zajímavá a poučná, že už teď se těším na další, tentokrát na Myslivost. Přidaly se ke mně dvě kamarádky, a tak chodíme na přednášky společně. Naše děti to ocenily a jsou na nás pyšné.

František Holý, KS Sezim. Ústí, okr. Tábor

Děkuji všem, kteří se zasloužili o založení VU3V, všem lektorům, kteří připravují jednotlivá témata, a také našim místním kantorům, kteří se nám s velkou trpělivostí věnovali při seznamování s počítačem. Veškerá témata jsou nejen zajímavá, ale pro můj tuhnoucí mozeček velmi prospěšná a ozdravná. Díky Vám všem za snahu zachovati nás o něco déle v duševním zdraví.

Greplová Irena, KS Libina, okr. Šumperk

Touto cestou chci poděkovat všem těm, kteří připravují a organizují VU3V. Naše KS Libina vzniklo při klubu seniorů. Pravidelně se při studiu scházíme, a také máme bohatou tzv. mimoškolní činnost. Při místní knihovně navštěvujeme tvůrčí dílnu, různé přednášky, společně jezdíme na poznávací zájezdy, pomáháme MŠ v keramické dílně atd... Zdravím všechny kolegy–seniory.

Studenti z KS Dačice, okr. Jindřichův Hradec

O studiu se zde hovoří hodně, proto bych se rád věnoval jinému tématu. V našem společenství studentů se našlo několik schopných organizátorů a v současné době společně jezdíme na výlety, za koupáním v akvaparku, navštěvujeme kulturní akce. Rádi bychom touto cestou nalezli další nadšence z jiných KS, aby se přidali ke společným akcím.

Za KS Šternberk RNDr. Libor Svoboda, ředitel

Naše společné lekce probíhají v Expozici času. Studentům nabízíme možnosti studia VU3V s tím, že vysokoškolské přednášky též doplňujeme – ve spolupráci s místními psychology – také přednáškami o duševní hygieně seniorů, spolupracujeme též s U3V při Univerzitě Palackého v Olomouci. Ze strany studentů je na přednášky i doprovodné vzdělávací akce velmi nadšená odezva.

PeadDr. Lišáková, KS Horažďovice

Nedávno byly zveřejněny výsledky mnohaletého výzkumu jedné z amerických univerzit – jedním z vlivů na délku života je i existence cíle v důchodu. Ať je to vzdělávání, aktivity, na které nebyl celý život čas, cokoliv, na co je možno se těšit a s radostí vykonávat. A tak děkujeme Městské knihovně Horažďovice za vytvoření jednoho z cílů a péči i o nás, hodně dřív narozené.

Hana Kolaříková, vedoucí KS Spytihněv

Nejsem ve věku, abych mohla studovat na VU3V, a kdybych nevedla naše konzultační středisko, popravdě bych seniorům „záviděla“. Naše poslední téma „Čínská medicína v naší zahrádce“ mě tak „chytlo“, že jsem i já doma zaplnila parapet různými čínskými druhy a množím je dál. Není to dávno, co se partner nedůvěřivě, ale pobaveně podíval na tu zvětšující se masu „hořkých nedobrých“ bylin a dodal: Děsím se toho, co dotáhneš, až budete probírat Myslivost.

Stejně tak naši partneři určitě neradi vidí, když jim v čisté slivovici louhujeme ginkgo bilobu. Přece jenom jsme ze Slovácka… Ale sdílíme také příjemné zážitky, třeba když si jedna účastnice darovala VU3V k sedmdesátinám, nebo jinou kolegyni překvapila kytice od manžela za ukončení semestru. Když k tomu připočtu naše tematické ochutnávky (ať už alkoholové nebo mlsné – u čínské medicíny se to prostě nabízelo), nedivte se, že se nám teda studuje!

Jestli vás, čtenáře Revue, přivedly jejich zkušenosti a zážitky na myšlenku dát svému životu nový cíl, připojit se můžete kdykoliv před zahájením semestru.

Soupis konzultačních středisek, potřebné kontakty, přehled kurzů a veškeré další informace o studiu najdete na našem portálu www.e-senior.cz.

Ing. Klára Nehodová
manažerka VU3V PEF ČZU v Praze

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09