Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

DANIELA LOUDOVÁ, Klatovský deník, 26. 10. 2014

Dětem četly před spaním babičky

Horažďovice - Při čtení pohádek před spaním v mateřských školách v Horažďovicích vystřídaly v tomto týdnu učitelky babičky. Akci, která měla název Pohádky do postýlky, připravila tamní městská knihovna v rámci projektu „Děti a čtení 2014" a kampaně Celé Česko čte dětem.

„V tomto týdnu děti ve všech třídách školek v Horažďovicích poslouchaly před spaním pohádky z knížek Marka Šolmese Srazila Pohádky do postýlky. Každá třída měla svou patronku - čtenářku z řad našich dobrovolnic, které nám pomáhají při přípravách a akcích pro děti. Za jejich ochotu a nezištnou pomoc jim patří velké poděkování. Vyvrcholením projektu bude vystoupení autora pohádek Marka Šolmese Srazila, který přijede 6. listopadu do obou mateřských škol v Horažďovicích," uvedla vedoucí knihovny v Horažďovicích Lenka Šimonová.

Deník se zúčastnil jednoho babičkovského čtení v mateřské škole Na Paloučku. Děti byly natěšené a netrpělivě čekaly na babičky. „Moc se nám čtení babičky líbí," znělo z lehátek od děvčátek a chlapečků.

Akci uvítalo i vedení školky. „Moc se nám tento nápad líbí. Babičky se na čtení pečlivě a svědomitě připravují a je vidět, že to nevzaly na lehkou váhu. Dávají dětem i úkoly, aby jim například něco z pohádky nakreslily, a podobně," řekla ředitelka školky Marie Sládková.

Čtou stále

Této školce není čtení cizí,protože je zaměřená na čtenářskou gramotnost, takže tam kromě jiného hodně pracují s knihami. „Jednotlivé třídy navštěvují pravidelně knihovnu, kde si půjčují knihy, ze kterých si poté ve školce čtou a dostávají i úkoly na doma. V jedné třídě jsme začali už s čtením před spaním, ale s maminkami. Ty měly velký zájem, když pak zjistily, že ukočírovat pětadvacet dětí není nic jednoduchého, tak zájem trochu opadl, ale stále se hlásí," dodala Sládková.

Jednou z pohádkových babiček byla Marie Zajícová, která s nabídkou, že bude chodit číst dětem, ihned souhlasila. „Myslím si, že je to pro děti úžasné, protože paní učitelky slyší pořád a cizí hlas je jiný, takže je to pro ně zážitek. První den byly unavené, protože určitě přes víkend doma nespí, ale druhý den už mě vyhlížely a říkaly, že jde babička pohádka, a těšily se. Je to pro ně něco výjimečného," řekla Zajícová a dodala: „Určitě bych tohle doporučila dělat častěji. Třeba dva tři dny každý měsíc. Klidně bych jim sem chodila číst. Jsem důchodkyně, nemám co dělat, takže by to bylo zpestření i pro mě."

Cílem celé celorepublikové akce je budování čtenářské gramotnosti již od předškolního věku. „Hlasité předčítání přináší rozvoj jazyka. Děti se budou více procvičovat v užívání jazyka a v uvažování, budou mít větší představivost, kterou jim vytlačuje televize, budou lépe připraveny na počátek školní docházky i pozdější život. Dále jde o posílení emočních vazeb v rodině a zapojení seniorů do aktivní populace. Děti se naučí úctě ke starší generaci. Budou si jí více vážit," uzavřela Šimonová.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09