Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Petra Tomešová, Horažďovický obzor, 12. 12. 2014

Antarktida - země „nikoho“

     Možnost setkat se s člověkem, který díky vlastním zkušenostem dokáže dlouhé hodiny mluvit o nejchladnějším kontinentu na Zemi, přilákala ve středu 19. listopadu několik desítek horažďovických seniorů do oblastní charity. V rámci projektu Seniorům Dokořán zde pořádala Městská knihovna přednášku fyzika a profesionálního výzkumníka extrémních vlivů na člověka Ing. Ladislava Siegera, který se od roku 2010 podílí na měření ozonu a UV záření v Antarktidě.

     Pan Sieger začal své vyprávění pěkně od základu – od dobytí Jižního pólu norským polárníkem Roaldem Amundsenem 14. 12. 1911 - až po současnost. Podnebí a krajina na Antarktidě jsou natolik drsné, že zde dokáží vydržet pouze vědci, kteří pracují na výzkumných projektech. Pan Sieger je členem českého vědeckého týmu, který výrazně přispívá k tomu, aby se učinila konkrétní opatření k zastavení poškození ozonové vrstvy Země. V roce 2012 dostala Česká republika za 25 let práce v této oblasti mezinárodní ocenění pro český výzkum v Antarktidě. Stalo se tak 16. 9. u příležitosti Mezinárodního ozonového dne.

      Přednáška pana Siegera se netočila pouze kolem jeho pobytu na argentinské polární základně Marambio, přišla řeč také na experimenty, při kterých vědci, jako je on sám, zjistí, že „člověk vydrží víc, než je ochoten připustit“. Viděli jsme fotografie z nácviku záchrany na moři, dozvěděli jsme se o tom, jaké to je řídit auto 56 hodin v kuse bez jídla a vody, a to vše v rámci modelového experimentu, který se vázal ke schopnosti v hraniční situaci neusnout a postarat se o druhého.

      Konec přednášky tradičně patřil dotazům posluchačů, z nichž poslední zněl: Nemohl byste zase někdy přijet do Horažďovic?

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09