Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Daniela Loudová, Klatovský deník, 30. 3. 2015

Děti spaly v knihovnách

Někde se Noc s Andersenem na Klatovsku konala poprvé, jinde už opakovaně

Klatovsko - Čtení, plnění úkolů, bojové hry, ale přede­vším přespávání v knihov­nách či družinách. To vše je součástí akce Noc s Anderse­nem, která se letos konala již popatnácté. Tentokrát byla pořádána k 210. výročí naro­zení Hanse Christiana An­dersena a 100. výročí narození Jana Drdy.

Premiéra

Poprvé se tuto akci rozhodli uspořádat v Hejné. „Byla jsem na srazu knihovnic a meto­dička Hana Ferdová mi o této akci řekla. Tak jsem se podí­vala na předchozí ročníky a zaregistrovala jsem nás,“ uve­dla knihovnice z Hejné Hana Hrabáková.

Zájem byl zpočátku velký, pak opadl, ale nakonec vše dobře dopadlo a přihlásilo se třináct dětí. „Nejsou jen hejenské, ale i tak je to na naši obec úspěch,“ podotkla Hra­báková.

Během večera čekalo děti setkání s H. Ch. Andersenem v podání Lukáše Kopeckého, ve­čeře, malování a hry. Venku pro ně byla připravena „bojovka“, během které je čekalo osm stanovišť, kde potkaly i Bílou paní a ducha. Těšit se mohly i na deskové hry, dis­kotéku, čtení s Bílou paní a ná­sledné nocování.

Nemalý počet chlapců a děvčat se sešel také ve Velkém Boru, kde akci pořádali už po­třetí. „Zpočátku jsme si opé­kali buřtíky a hráli deskové hry. První úkol byl namalovat nejhezčí obrázek dle pohádek Jana Drdy. Připraven je i tur­naj v Člověče, nezlob se, dále vědomostní soutěž pro starší děti. Chystá se i promítání a čtení pohádky. Vloni i letos se mi tady sešlo patnáct noclež­níků, což je moc pěkné,“ sděli­la organizátorka Radka Kočí.

Všech ročníků se účastnila devítiletá dvojčata Iveta a Te­reza Makovcovy. „Je to hezké. Nejvíc se mi líbí, když si čteme pohádky,“ řekla Iveta.

„Je to zajímavá akce. Nej­raději mám malování a soutě­že. Spím tady pokaždé a nebo­jím se,“ doplnila Tereza.

Už tradiční akcí je Noc s An­dersenem pro horažďovickou knihovnu, kde ji pořádají spo­lečně se sdružením Goada, které se postaralo o dobro­družnou hru. „Jde o jednodu­chou šifrovací hru. Cílem je si procvičit rýmování, hledání v knihovně, protože v knihách jsou ukryté nápovědy a podle nich složit heslo. Hlavně chce­me, aby si to děti užily a poba­vily se,“ řekl jeden z členů Zde­něk Lumička.

„Další nápověda na ně čeká v Červené bráně, kde se do­zvědí cíl výpravy. Tím je hasičská zbrojnice,“ doplnila Eva Marešová z dětského od­dělení knihovny.

Podle jejích slov byl jako vždy velký zájem, některé děti museli i odmítat kvůli kapa­citním důvodům. Akce se tak zúčastnilo osmnáct dětí. „Chlapci a děvčata měli při­pravené i občerstvení, o které se letos postaraly účastnice univerzity třetího věku,“ do­dala Marešová.

Duch KIDD

Už posedmé se k akci přidala také družina při základní ško­le v Lerchově ulici v Sušici, kde nejvíce děti pobavil, ale ně­které i vystrašil, KIDD. „Le­tošním tématem je Sněhová královna. Připraveny jsou soutěže, vyrábění, zpětv, tanec a samozřejmě čtení. Čteme Andersenovy a Drdovy po­hádky, pohádky se strašidly či zimní tématikou,“ informo­vala vychovatelka v družině Helena Pojarová Tesařová.

Akce Noc s Andersenem se konala i v mnoha dalších knihovnách či organizacích na Klatovsku.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09