Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Barbora Zoubková, Klatovský deník, 25. 7. 2015

Mladí herci týden studovali

Spisovatelka Petra Braunová uspořádala v Horažďovicích další divadelní seminář

Díla světově známých básníků, například Seiferta, Hrabala, Kerouaca, Žáčka a mnoha dalších, ztvárnily v Horažďovicích děti z literárně-dramatického semináře spisovatelky Petry Braunové. Ten se konal již počtvrté za podpory tamní knihovny.

„Dobře si vzpomínám, jak jsem jako malá jezdila na tábory a hrozně mě to bavilo. Teď v dospělosti mně to začalo chybět, tak jsem se rozhodla zorganizovat něco podobného. Protože mám ráda literaturu a divadlo, které podle mě lidi spojuje, rozhodla jsem se vytvořit literárně-dramatický tábor. Vzpomínám, jak jsme se ve škole učili drilem o autorech. Děti na táboře se o autorech ode mne učily jinak. Práce s dětmi mě opravdu baví, proto se snažím, aby si děti o autorech a básnících zapamatovali co nejvíce věcí, a to zábavnou formou. Je známá věc, že hodně autorů zemřelo v mládí, většinou tam hrála roli i sebevražda. S dětmi si vyprávíme o pestrých životech autorů, je vidět, že tato forma výuky je baví a pamatují si to. Věřím, že co si děti odtud odnesou, nikdy nezapomenou,“ vysvětlila Braunová.

Děti z celé ČR

Na tábor se sjely děti různého věku a z celé republiky. „Tábor je určen pro děti od osmi do patnácti let. Letos tady máme ale i děti, které tuto hranici překročily, ale přemluvily mě, aby ještě letos mohly na tábor přijet. To mě vedlo k myšlence, že bych vytvořila semináře dva. Jeden pro mladší děti a druhý pro ty starší. Děti, které k nám na tábor přijíždějí, mají většinou v plánu se divadlu i nadále věnovat. Jsou to všechno velmi talentované děti. I přesto, že některé z nich nemají v oblibě poezii, myslím, že jsou rády součástí těchto obrazů, kterými verše ztvárňují,“ dodala spisovatelka.

Pomáhá Tomáš Walliant

Braunové ve vedení semináře pomáhal spisovatel Tomáš Walliant. „Prvního semináře, který se konal v Hradci Králové, jsem se nezúčastnil. Na dalších čtyřech v Horažďovicích jsem však nechyběl, dokonce jsem v některých s dětmi i hrál. Motivací pro spoluprácí je pro mne snaha ukázat dětem, že když opravdu chtějí, je možné v životě dosáhnout všech cílů. Také je tady obrovské množství inspirací a zároveň je to pro mne relaxace,“ řekl Walliant.

Zkušenosti pro děti

„Pro děti je to velmi pestrý týden. Pořádáme spousty soutěží zaměřených na fyzické i duševní schopnosti dětí, které procvičí jejich paměť a inteligenci. Jako na jiných táborech, ani na našem semináři nechybí klasická zkouška odvahy a další soutěže, kde děti mohou vyhrát ceny včetně knih. Děti, které absolvovaly seminář, se velmi rády vrací. Zájem je veliký, většinou máme obsazeno okamžitě. Velkou oporou je nám Lenka Šimonová vedoucí tamní knihovny, která nám vše zařizuje a velmi intenzivně pomáhá, za což jsme jí vděční,“ dodává Walliant.

Postavu Gizely z básně Mrchožrout Shela Silversteina, ztvárnila patnáctiletá Tereza Suchá z Prahy. „Na táboře už jsem počtvrté. Vrátila jsem se sem, protože mě to tady hrozně bavilo a je tady super kolektiv. Od malička mám moc ráda divadlo a i v budoucnu bych se mu chtěla věnovat. Našla jsem se v roli Gizely, je stejné povahy jako já,“ uvedla pro Deník Tereza.

Ve ztvárnění básně Mrchožrout vystupuje i desetiletý Matěj Linhart z Plzně. „Mám moc rád divadlo, proto jsem se rozhodl přihlásit se na tento tábor. V Horažďovicích už jsem podruhé. Líbí se mi, že nejsme po celou dobu tábora na jednom místě. Různě se přesouváme, spali jsme v konírně na zámku, ve škole a z pátka na sobotu přespíme tady na zámku, kde hru zkoušíme. Baví mě, že si s kamarády z tábora můžeme společně zahrát divadlo a potkám nové přátele. Nejraději mám ztvárnění básně Mrchožrout od Silversteina, protože v něm hraju,“ řekl Matěj.

Foto: DĚTI z letošního semináře Petry Braunové v Horažďovicích při zkoušce na literárně dramatické představení.

(Klatovský deník, č. 172, str. 2)

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09