Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Barbora Zoubková, Klatovský deník, 10. 9. 2015

Zájem o seniorské kluby je na Klatovsku velký

Města na Klatov­sku se začala více věnovat se­niorům. Ačkoliv jsou již v po­kročilém věku, mají zájem o kulturu a většina z nich se snaží držet krok s moderní technologií. S tím jim pomá­hají takzvané seniorské klu­by.

Pozornost k lidem v důcho­dovém věku upřela knihovna v Horažďovicích v čele s její vedoucí Lenkou Šimonovou, která přišla s projektem „Se­niorům Dokořán“. „Projekt byl v podstatě mým nápadem, ale zásluhy mají všichni, kte­ří ho realizují a podporují. Snažili jsme se semknout star­ší obyvatele, kteří žijí v Ho­ražďovicích,“ vysvětlila Šimonová. Dodala, že program funguje již čtvrtým rokem a je finančně podporován Minis­terstvem kultury ČR. V rámci tohoto projektu se snaží seni­orům zajistit kulturní zážitky, ale také pořádají různé přednášky, pohybové aktivi­ty, kurzy, workshopy a tréno­vání paměti, kterých se zú­častňují senioři i ostatní oby­vatelé Horažďovic. Přednášky se týkají vzdělávání v oblasti informačních technologií ne­bo například používání mo­bilních telefonů. „Zveme na přednášky známé spisovatele, cestovatele, fotografy, režisé­ry a jiné. Seniorům každý rok čteme na pokračování, letos to bylo z knih Ivany Deváté. Co se týká vzdělávání, při naší knihovně funguje také kon­zultační středisko Virtuální univerzity třetího věku,“ do­plnila Šimonová s tím, že se­nioři mají o tuto univerzitu obrovský zájem. Přihlášeno je dvacet pět studentů, což je na Horažďovice poměrně hodně.

Kolinec

V Kolinci funguje Klub senio­rů a přátel městyse Kolinec. Jeho předsedou je Ladislav Duray, který řekl Deníku, že v klubu mají v současné době třicet členů, kteří se pravidel­ně schází. „Pořádáme také různé zájezdy, přednášky, ná­vštěvy divadel, debatní krouž­ky a mnoho dalšího,“ vysvět­lil Duray. Dodal, že přednášky na téma ovládání počítačů a mobilních telefonů v klubu nedělají, jelikož takové před­nášky pořádá městská knihovna a klub by je zbytečně opakoval. Co ale klub za­jišťuje, jsou pravidelné přednášky s názvem Historie Kolince a okolí, které přednáší Jan Vích.

„Pro seniorský klub v Suši­ci poskytujeme prostory a zá­zemí. Klub se schází třikrát týdně v domu s pečovatelskou službou, kde mají různé před­nášky, oslavy narozenin nebo jedenkrát do měsíce posezení s harmonikou,“ uvedla ředitel­ka Sociálních služeb Města Sušice Renata Vácová s tím, že zájem o tento seniorský klub je velký. Dokonce vedení domu s pečovatelskou službou zvažu­je rozšíření prostorů, kde by jim vytvořili vhodné prostře­dí ke scházení. Dodala, že So­ciální služby Města Sušice po­skytují v rámci sociálních slu­žeb program pro aktivizaci se­niorů s názvem Virtuální uni­verzita třetího věku, do které­ho je přihlášeno čtyřicet seni­orů.               

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09