Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

David Kojan, Klatovský deník, 3. 3. 2016

Knihovny lákají hlavně děti

Sušická knihovna učí půjčovat si knihy už děti z tamních mateřských škol

Hlavně na děti se zaměřují knihovny na Klatov­sku při lákání nových čtenářů. Dospělým pak nabízejí kromě půjčování knih i různé besedy a další akce. A podle oslove­ných vedoucích knihoven to funguje, počet čtenářů i přes dnešní multimediální lákadla neklesá.

Například v Sušici začínají už u dětí v předškolním věku. „Začali jsme spolupracovat se školkami. Školka přijde, jedno dítě si vždy vybere knížku a ve školce si ji potom čtou. Pově­řené dítě si knihu půjčí a pak ji zase přijde vrátit, a tím se učí, jak funguje knihovna,“ popsa­la novinku vedoucí městské knihovny Sušice Michaela Votavová. Spolupráce pak po­kračuje i u dětí na základních školách, sušická knihovna na­bízí dětem různé besedy, sou­těže, a to i o prázdninách. „Za jeden výpůjční den přijde prů­měrně šedesát dětí, což beru jako úspěch. Děti čtou, chodí do knihovny třeba i jen trávit čas,“ dodala Votavová s tím, že průměrně chodí denně také sto deset dospělých čtenářů a ve zhruba jedenáctitisícové Sušici má knihovna cca dva ti­síce registrovaných čtenářů.

Podobně to funguje i v Ho­ražďovicích. „Zaměřujeme se na děti a na seniory, máme projekty „Děti a čtení“ a „Se­niorům dokořán“. V rámci těchto projektů děláme mnoho akcí pro veřejnost, a tím se právě snažíme nalákat čtená­ře. Myslím, že to celkem fun­guje, výrazný pokles čtenářů jsme v posledních letech neza­znamenali. Přesná čísla ale až tolik nehlídáme, na jednu prů­kazku k nám chodí třeba celá rodina,“ uvedla vedoucí ho- ražďovické městské knihovny Lenka Šimonová.

Složitější to mají s lákáním čtenářů v menších obcích. Příkladem, že i v těch může knihovna fungovat, mohou být třeba knihovny v Chude­nicích nebo v Hejné. V Chude­nicích s přibližně sedmi sty obyvateli měla knihovna za celý loňský rok cca sedmdesát registrovaných čtenářů. Letos má už šedesát. „Zavedli jsme čtenářský kroužek, do kterého pravidelně chodí deset dětí. Dospělé čtenáře lákáme hlav­ně na nově zavedenou mezik- nihovní výpůjční službu, kdy si mohou přes online katalog vybrat knihu z klatovské knihovny,“ popsala novinky chudenická knihovnice Lenka Homolková.

Druhou novou službou chudenické knihovny je výměnný knihovní fond. „Klatovská knihovna nám několikrát do roka zapůjčí soubor sedmde­sáti knih, takže se nám častěji obnovuje knihovní fond,“ do­dala Homolková, která v knihovně městyse působí od loňského května a další no­vinky plánuje na letošní rok. „Chceme uspořádat veřejné čtení, zapojíme se poprvé do Noci s Andersenem a další,“ nastínila chudenická knihov­nice.

Novou knihovnici mají i v Hejné a i tam, se mohou pochlubit spoustou novinek, které lákají nové čtenáře* „V tak malé obci přilákat čtenáře skutečně není jednoduché. Nejvíce jich přibylo určitě dí­ky tomu, že je celá knihovna opravená a nakoupily se kniž­ní novinky. Začaly chodit i dě­ti, kterým jsem nakoupila des­kové hry, takže si tam chodí hrát. Měli jsme výtvarnou soutěž, máme rukodělně díl­ničky nejen pro děti, ale i pro dospělé, chodí dokonce i muži. Když jsme začali cvičit jógu, chodili tam lidé přes knihov­nu, což bylo výhodné, protože si začali také půjčovat kníž­ky,“ vyjmenovala hejenská knihovnice Hana Hrabáková, která se může chlubit i celore­publikovým úspěchem. Knihovna v Hejné totiž zvítě­zila v prvním ročníku „lajko- vací“ facebookové soutěže Knihovna jinak, kterou uspo­řádal Svaz měst a obcí ČR. „Lí­bilo se mi, že se o soutěži zmi­ňovali i lidé, kteří nemají fa- cebook. Doslechli se o tom a do knihovny přišli. Takže i to ur­čitě nějaké čtenáře přilákalo,“ pochvalovala si Hrabáková.

 

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09