Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Eva Marešová, Klatovský deník, 29. 4. 2016

Knihovna připravila dětem jarní nadílku

Březen, měsíc čtenářů vy­vrcholil v Městské knihovně Horažďovice představením z cyklu LiStOVáNí „Můj pří­běh: 9,58“. Lukáš Hejlík a Alan Novotný zabrousili do sportovní literatury a ži­votopisu a představili dě­tem ze ZŠ Komenského stejnojmennou knihu o známém atletovi Usainu Boltovi. Diváci se při netra­dičním představení výborně bavili a doufáme, že si s chutí přečtou nejenom tuto knihu.

Zajímavé akce pro naše čtenáře současné i budoucí ale pokračují nejen v břez­nu. Děti z místních mateř­ských škol navštěvovaly ce­lý první dubnový týden pohádkové babičky. Před spaním četly dětem na po­kračování z knížky Markéty Vydrové Můj skřítek Šalvěj.

Setkají se společně v obou mateřských školách ještě 18. května při show Markéty Vydrové a Daniela Vydry.

V letošním roce si připo­mínáme 700.výročí naroze­ní Karla IV. a k tomuto vý­znamnému výročí se pořádá mnoho akcí a besed. Do knihovny jsme pozvali spi­sovatelku a autorku učebnic dějepisu Veroniku Válkovou. Žáci z obou ZŠ si zopakovali základní data o Karlu IV., dozvěděli se zajímavosti, o kterých se v učebnicích ne­píše. Na konec si své zna­losti mohli ověřit v soutěži, kde záleželo nejen na zna­lostech, ale také na poho­tovosti a spolupráci dětí v soutěžních družstvech. Děti ze 7. třídy ZŠ Blatenská společně napsaly příběh o Karlu IV. a věnovaly jej spi­sovatelce jako dárek.

Každá historická doba má kromě důležitých postav, letopočtů a památek také různé zvyklosti v oblasti etikety. Pořad Markéty Če- kanové a Michala Plzáka „Etiketa včera a dnes“ při­blížil dětem společenské chování a jeho vývoj v průběhu staletí prostřed­nictvím „nemravných tan­ců“. Děti se dozvěděly, proč byl valčík považovaný za nemravný tanec, jak souvisí taneční držení s morálkou, jakou roli sehrál v etiketě zahradník a v tanci kráva přešlapující v hnoji.

Akce byly uspořádány v rámci projektu „Děti a čte­ní“ za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09