Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Hana Ferdová, web, 23. 8. 2016

Po stopách Santiniho

Dne 2. června se vypravili studenti Virtuální univerzity 3. věku a několik jejich přátel na výlet do Mariánské Týnice a Plas, aby touto cestou oslavili konec letního semestru a rozloučili se před létem.

Během deseti kurzů VU3V jsme se několikrát setkali s barokní architekturou a mnohokrát s významným českým architektem Janem Blažejem Santinim-Aichlem, který zanechal mnoho stop v naší krajině.

Jako první se nás ujala příjemná paní průvodkyně Muzea a galerii severního Plzeňska v Mariánské Týnici, kde jsme si prohlédli zrekonstruovaný kostel Zvěstování Panny Marie, prostory muzea s různorodými sbírkami a nádhernou interaktivní expozicí „Baroko a jeho svět“, která se věnuje všem Santiniho stavbám v České republice.

Po dobrém obědě v nedalekých Kralovicích, kde všichni úspěšní absolventi letního semestru získali pamětní listy, jsme se odebrali do Plas na prohlídku jeho konventu. Opět nás zde okouzlila nádhera barokních prostor, vynalézavost našich předků a zároveň jejich pokora před přírodou. V harmonii s přírodními podmínkami budoval Santini klášter v bažině na 5100 dubových pilotech, díky nimž je stavba na vlhkosti přímo závislá, stejně tak nás okouzlilo Santiniho točité samonosné schodiště.

Někteří z nás se na závěr osvěžili v Knížecím pivovaru, někteří ještě neodolali návštěvě nového „Centra stavitelského dědictví“.

Děkuji všem zúčastněným za příjemný den v jejich společnosti a do nadcházejících semestrů jim přeji hodně úspěchů, elánu a radosti nejen ze studia.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09