Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Alena Podlešáková, Horažďovický obzor, 31. 5. 2022

Senioři na školním výletě

„Katovická hora? Ano, tu znám, to je na cestě do Strakonic a bývali tam mufloni….“         Toto povědomí o známém místě, kousek před Katovicemi, máme většinou stejné. Ale ačkoliv to mnozí nevědí, je to i trochu jinak.

I pro mnohé z nás, studentů Univerzity 3. věku v Horažďovicích byly, v rámci studijního předmětu Regionální archeologie a historie, mnohé poznatky získané z přednášek lektorů nejenom zajímavé, ale jistě i úplně nové. A navíc jsme měli tentokrát i možnost vidět historii  doslova „in natura“. Na jedné z přednášek jsme se domluvili, naplánovali termín a vydali se do přírody za poznáním. Osazenstvo šesti osobních aut vyrazilo v krásném teplém a slunečném odpoledni směrem na Strakonice a právě na onu historií opředenou Kněží (=Katovickou) horu. Ta je pojmenována podle jejích majitelů, tedy ve středověku jezuitů a v novějších dobách pak katovické farnosti.

Pod vedením pana lektora PhDr. Petra Menšíka, Ph.D. a při jeho vyprávění o historii jsme po pěkné cestě vyšli do míst, kde jsou vidět pozůstatky obranných valů původního slovanského středověkého hradiště.  To se nalézá nad levým břehem Otavy  a má rozlohu asi osm hektarů.  Datováno je do 9. století. Podle výzkumu  archeologů ze ZČU v Plzni se však podařilo doložit  už dřívější osídlení, a to již 9.000 let před naším letopočtem. Valy hradiště jsou ještě dnes dobře zřetelné, i když i zde se promítá zásah současné techniky při údržbě lesního porostu. Hradiště zaniklo zřejmě za nástupu vlády Přemyslovců, v době kdy vznikla např. i Prácheň jako jeden z mnoha hradů při řece Otavě. Areál hradiště je chráněnou kulturní památkou.

Na Kněží hoře jsou vidět i pozůstatky z doby důlní těžby grafitu a jinou zajímavostí z jejího okolí je starý kamenný most, který kdysi vedl přes Březový potok.

Všichni jsme byli z dvouhodinového výletu za historií v přírodě nadšeni. Procházka lesem, poznání nových míst, další informace, radost z nalezeného „střepu“ (bude cenný?), pohoda i zakončení u katovické vyhlášené zmrzliny. A příště je v plánu návštěva nově otevřených expozic ve strakonickém muzeu, kam nás k návštěvě pozval jeho pracovník a náš další přednášející, pan Mgr. Vlastimil Král. Už dnes jsme natěšeni! A všem seniorům vzkazujeme: zařaďte se také do studia Univerzity třetího věku. Témata studia jsou různá,  dozvědět se cokoli nového a dalšího je vždy příjemné. A neznámkuje se!!!

 

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09