Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online

Zdeněk Mlnařík, Klatovský deník, 4. 12. 2007

Náměstkyně přivezla Maxipsa Fíka

Den s dětskou knihou nabídl i loutkové divasdlo a dražbu uměleckých "škatulí"

Hlasité čtení z dětských knížek, loutkové divadlo, soutěže a výrobu vánočních dekorací – to vše nabízela nedělní akce Den pro dětskou knihu aneb České Vánoce s Josefem Ladou v Kulturním domě v Horažďovicích.

„Pozvali jsme několik osobností, které si přinesly své oblíbené dětské knihy. Každý měl přečíst nějaký úryvek a snažit se děti natolik zaujmout, že si pak knihu seženou,“ vysvětlila ředitelka horažďovické knihovny Lenka Šimonová. Náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje Olga Kalčíková si vybrala knihu o Maxipsu Fíkovi, z níž přečetla pasáž o pobytu známého večerníčkového bernardýna v Africe.

V sálu horažďovického kulturního domu se prezentovalo několik spisovatelů, k mání byla spousta dětských knih a kolem třetí hodiny odpolední se mohli návštěvníci zúčastnit Škatulení. To byla dražba umělecky zpracovaných „škatulí“ a výtěžek má dostat Dětský domov v Kašperských Horách. V úvodu akce vystoupil pěvecký sbor Prácheňáček a horažďovický Tyjátr si připravil loutkovou pohádku O líném Honzovi.

Kromě školáků proplouvaly mezi stánky i děti, které v knihách oceňují hlavně obrázky a večer před spaním jim čtou rodiče. „Tatínek mi večer vždycky čte. Mám moc rád knížku o mašinkách, prozradil Ondřej Slavík z Malého Boru, který přijel do Horažďovic s maminkou.

„Já hledala hlavně knížky, ze kterých nám ve škole četla paní učitelka,“ dodala žákyně druhé třídy Markéta Petříková.

Hlavně předškoláci se během nedělního odpoledne pustili do soutěží s kocourem Mikešem, zašli i k chytré kmotře lišce nebo si mohli prohlédnout vánoční dílnu Josefa Lady. Navíc si mohli vyrobit vánoční dekorace.

Podle mnohých lidí je čtení knih pomalu na ústupu, zvláště pokud jde o mladé lidi. „Když neměli lidé tolik jiných příležitostí k zábavě, museli většinou sáhnout po nějaké knize. Myslím si ale, že ve srovnání s ostatními zeměmi jsou na tom čeští čtenáři ještě dobře,“ uvedl bývalý horažďovický starosta Václav Trčka, který si Den s dětskou knihou nenechal ujít. Den s dětskou knihou přilákal do Horažďovic spoustu dospělých i dětských čtenářů.

Ti s i mohli vybrat oblíbenou publikaci nebo si vyrobili vánoční dekoraci.

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 30. 9. 2015 v 7:09