Facebook
Městská knihovna Horažďovice
 
Magnesia Litera 2013
www.saferinternet.cz
www.bezpecne-online.cz
Čtení pomáhá
Webowou diwočinou
GOADA, o. s.
Rosteme s knihou
Projekt Celé Česko čte dětem
Kamarádka knihovna
ČTEnářův SYmpatický RÁDce
Ptejte se knihovny
Světluška
Knihkupectví Horažďovice
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online
Akce minuléaktuální, připravované…
 

Akce

kniha
12. 10. 2004

Ohlédnutí za Týdnem knihoven 2004

I v letošním roce se naše knihovna zapojila do celostátní akce Týden knihoven. Cílem této akce bylo, aby knihovny na sebe upozornily - čtenáře i nečtenáře, sponzory a mecenáše, zřizovatele osvícené i neosvícené, novináře a média všeho druhu. Mimo to však také proto, aby se i ti, kteří knihovnu zatím ještě nikdy nenavštívili, dověděli, že dnešní knihovna už není jen místem, kde si lze vypůjčit "rekreační čtení", ale že se stává i moderní informační institucí.

Jak se nám to podařilo?

Beseda se spisovatelkou Zuzanou Dorogiovou pro 1. a 2. tř. ZŠ - autorské čtení spojené s besedou o knize Pohádky dědečka Lampáře proběhlo 2×. Na první akci přišli jen prvňáčci. Přestože byli na začátku velice ostýchaví, na konci téměř všichni zpívali písničku společně s paní Dorogiovou. Druhé akce se zúčastnili i druháci a tak beseda nabrala ty správné obrátky. Děti se ptaly na vše, co je zajímalo ohledně dědečka Lampáře, který skutečně chodil po Klatovech a rozsvěcel lampy a tím probouzel skřítky, kteří mu vyprávěli různé příběhy.

Den otevřených dveří pro studenty SOU. Vzhledem k tomu, že nikdo neprojevil zájem podívat se na knihovnu i z jiné stránky než z pohledu čtenáře, dveře knihovny zůstaly zavřené. Návštěvníci mohli zjistit některé informace z historie knihovny, podívat se do prostor, do kterých se běžně nedostanou, nebo nevědí, že existují a naučit se orientovat v knihovně a pomocí počítače vyhledávat knihy.

Novinky z Klatovského deníku. Setkání s novináři se pro nemoc, která se nevyhne ani tisku, nekonalo. Redakce nám však nabídla možnost náhradního termínu, kterou jistě v nejbližší době využijeme.

Za loutkami do knihovny. Již několik let ve spolupráci s loutkohereckou skupinou Rolnička umožňujeme malým divákům netradiční setkání s loutkami. Herci vodí loutky v bezprostřední blízkosti dětí a ty si na závěr mohou loutku pohladit nebo pochovat. Ti statečnější si troufnou i na čerta. Při neformálním setkání s pohádkou byly děti často samy účastníky děje. Tak se mladí princové naučili budit princezny a věřte, že to pro ně nebyla žádná legrace. My ostatní jsme se však velmi pobavili.

Bazar je v posledních dvou letech velmi oblíbenou akcí, kterou naše knihovna pořádá. Vyřazené knihy z fondu knihovny, které má knihovna v několika výtiscích. Darované knihy, které již v našem fondu máme a pro naší potřebu postačují jen v menším množství výtisků (a dát je do sběru je nám skutečně líto). Nebo i opotřebované knihy. To vše byla naše nabídka na 5. bazaru knih, kde se v letošním roce prodalo 746 knih v hodnotě 1 492 Kč. Bazar navštívilo 172 milovníků knih.

Naše město. Tak bylo v letošním roce nazváno setkání žáků 9. tříd s panem starostou. V minulých letech, když jsme se rozhodovali o tom, jak staré děti touto akcí oslovit, padl jednoznačný názor na tuto věkovou kategorii. Kdo jiný než mladí lidé na hranici dospělosti by měli dostat šanci dozvědět se něco o svém městě a mít možnost vyslovit svůj názor. Beseda, která byla původně plánovaná na jednu hodinu, se protáhla téměř na dvě. Počáteční ostych, který překonalo pár jedinců, vystřídala zvědavost a otázky ze všech oblastí dění ve městě se na pana starostu jen valily. Nezaměstnanost v Horažďovicích. Může jí město ovlivnit? Co město dělá pro mladé lidi? Stavba sportovní haly. Otázka dopravy v Horažďovicích. Uzávěrka mostu směr Sušice. Kdy bude dokončena uzávěrka Komenského ulice? Výstavba nového marketu. Dotaz padl i na letní školu architektury Symbiosis. Žáci 9. tř. ZŠ Komenského ul. nás přesvědčili, že jim tak úplně není lhostejné, kde žijí a co se kolem nich děje.

Amnestie využilo 8 čtenářů.

Registrace zdarma. V rámci Týdne knihoven se přihlásilo 8 nových čtenářů.

Pokec podruhé. posezení zaměstnanců knihovny bývalých i současných.

Chcete-li dostávat informace o akcích naší knihovny, zašlete nám svoji adresu na knihovna@knihovna.horazdovice.cz

Copyright © 2004 Městská knihovna Horažďovice (www.knihovna.horazdovice.cz) a Karel Viták (www.dva.cz). All rights reserved.
Ctíme standardy W3C:  W3C XHTML 1.0  W3C CSS
Poslední aktualizace byla provedena 13. 1. 2015 v 18:01